Vágólapra másolva!
Sok extra kéréssel nehezítették a szervezők dolgát, a szállodában friss gyümölcsre és virágra tartanak igényt, de legalább egyikük tényleg értékelhető eredményeket ér el a féltávú ironman-versenyeken. Budapesten triatlonozik a bahreini király három fia.

Egy hónapja tudták meg a szombati budapesti Ironman 70.3 triatlonverseny szervezői, hogy a bahreini királyi család három tagja is részt vesz a versenyen, azóta nem kevés gondot okoz az extra igényeik teljesítése - mondta az Origónak egy, a verseny szervezésére rálátó forrás.

Csütörtökön írtuk meg, hogy a bahreini király három fia indul a féltávú Ironman-versenysorozat budapesti állomásán. 1,9 kilométer úszás, 90 kilométer kerékpározás és 21 kilométer futás a program a Lágymányosi-öbölben, illetve Budapesten.

"Magángéppel érkeztek, a versenyhelyszínen külön sátrat és ellátást kértek, de az efféle igényeik költségeit megtérítik. Bár érzékeltetik, hogy hova tartoznak, nem arrogánsak, a nevezésnél például Nasszer bin Hamad al-Kalifa végigállta a sort, noha mondtuk neki, hogy soron kívül is intézheti a nevezést. Úgy tűnik, igyekszik azért sportolóként viselkedni" - mondta forrásunk.

New Yorkban nem aratott nagy sikert

Valójában ő, a legidősebb herceg - mellesleg a bahreini olimpiai bizottság elnöke - számít komoly versenyzőnek, még ha mindhárman el is indulnak. A jelenlegi sorozatban két amerikai, egy dél-afrikai, egy fülöp-szigetei és egy berlini versenyen is ott volt, ezeken a 3. és a 27. hely között végzett a saját korcsoportjában (25-29 év), elég vegyes időeredményekkel. Egyik öccse, Kalid is elindult két versenyen, de az idejéből ítélve ő inkább műkedvelő.

bahreini herceg Forrás: Origo

Tavaly egy New York-i verseny előtt sokan tiltakoztak Nasszer bin Hamed al-Kalifa indulása ellen, az arab tavasz során kirobbant bahreini tüntetések után ugyanis elterjedt a sajtóban, hogy személyesen vett részt ellenzékiek megfélemlítésében, sőt kínzásában. (Az Independent idén májusban azt írta, hogy a vádak miatt elveszítheti a brit diplomáciai mentességét.) A verseny után pedig többen amiatt bírálták a szervezőket, hogy a herceg állandóan közelében lévőtestőrei állítólag más sportolókat akadályoztak.

Nemcsak triatlonos, távlovagló is

Őfensége egyébként nemcsak a triatlonban van otthon: 2012-ben megnyerte az éppen Magyarországon, Bábolnán rendezett Fiatal Lovak Távlovas Világbajnokságát a 120 kilométeres távon. Már a Frei Dosszié egy 2007-es bahreini riportjában szerepelt mint sikeres távlovagló - igaz, akkor még csak arról volt szó, hogy a hazai versenyeket valamiért rendre ő nyeri.

A hercegek óriási küldöttsége fővárosi luxusszállodákban szállt meg, számításaink szerint nagyjából félmilliárd forintot kölhetenek az itt-tartózkodásra. Egy általunk megkérdezett testőr, a korábban több milliárdosnak dolgozó F. Péter azt mondta, ez az összeg 6-7 napra egyáltalán nem túlzó.

Százfős is lehet a küldöttség

Szerinte a biztonságról mindhárom herceg esetében egy 4-5 fős csapat kell, hogy gondoskodjon. Ha ehhez hozzáadjuk a sofőröket, a személyi titkárokat, esetleg az előkóstolót, a hordárt, a személyi edzőt, a szakácsot, a komornyikot, akkor 70-80 főnél tartunk, plusz a család. A kíséret lehet tehát akár 100 fős is, vagyis csak az autóflotta bérlése naponta belekerülhet húszmillióba forintba.

Egy szállodai alkalmazottól megtudtuk, hogy a hercegek a hotelban viszonylag szerények, friss gyümölcsön és virágon túl nemigen rendeltek extrákat. A törölközőket például maguknak hozták. Ami az étrendjüket illeti, sok salátát és fehér húst, halat, csirkét fogyasztanak.