Tízéves a Fringe-díjas SoNaR együttes

SoNaR, címlapi
www.vegeldaniel.com
Vágólapra másolva!
A hazai instrumentális progresszív pop képviselője, a SoNaR zenekar különleges koncerttel zárja az évet.
Vágólapra másolva!

A hangszerek határait feszegető SoNaR zenekarra jellemző a lüktető, filmszerű muzsika, a kísérletezés és az absztrakt megoldások keresése. Zenéjükre nagy hatással volt a kísérleti elektronika és a dallamos space rock, dalaik egyszerre ingáznak a downtempo és karcos rockzene között.

A zenekarnak fontos a vizualitás élménye. Az elsők között adtak Magyarországon élő online koncertet saját stúdiójukból, aminek köszönhetően a zenekar élő fellépése a világ távolabbi pontjaira is eljuthatott. Mindemellett számos felejthetetlen koncertet adtak, melyek közül kiemelkedik a 360°-os “körbekoncertjük”, amiről 360°-os, körpanorámás koncertklip is készült. "Nehéz ennyi emléket néhány mondatba sűríteni, de az első felvillanások között biztos ott van, amikor a lemezbemutatónkon a közönség teljes létszámban azokat a 3D-s szemüvegeket viselte, amiket előző este órákon át vagdostunk snicerrel" - meséli Kovács Marcell, a zenekar billentyűse az elmúlt tíz év emlékezetes pillanatait. "De említhetném a müpás fellépésünket is, ami mindannyiunk számára óriási kihívás volt. Vagy amikor a szakmai zsűri nekünk ítélte a Fringe-díjat" - tette hozzá.

www.vegeldaniel.com Forrás: © 2013 Daniel Vegel. All rights reserved./Daniel Vegel

A Fringe-díjat a közönség és közel 80 kulturális szakemberből, újságíróból álló zsűri ítéli oda énekeseknek, zenekaroknak és a Fringe Fesztivál keretében adják át, melynek célja, hogy új együtteseket és tehetségeket fedezzenek fel.

Jubileumi koncertjüket az egyik legkreatívabb hazai elektronikus zenei előadó, Iamyank nyitja majd meg, a buli előtt és után pedig DJ ER pörgeti majd a lemezeket. A SoNaR-koncert egy speciális vizuális élménnyel is kiteljesül VJ E külön erre az alkalomra készülő anyagával. “A szülinapi koncerten inkább előre tekintünk, és igyekszünk nem múltidéző számokat játszani, hanem a friss nótákkal színesítjük a műsort” – mondja Kovács Marcell. A 2004-ben alakult együttesnek eddig két kis- és két nagylemeze jelent meg. "Ritkán foglakozunk a visszatekintéssel. Egyedül a születésnapokon villannak át a történtek, de csak egy pillanatig, amíg be nem ugrik valami megvalósítandó ötlet. 2015-ben egy új lemezre nyertünk támogatást. Ismét új irányban gondolkodunk, így kapóra jött az ösztönzés" - mondja a billentyűs.

A születésnapi estére a SoNaR még egy filmmel is készül. Végel Dániel 3 éve forgat a koncertjeiken, és ezen az estén lesz a film premiervetítése. A SoNaR-születésnap ma este lesz a G3 központban.