Rockdiszkó a rendszerváltás idejéből

Rockdiszkó a rendszerváltás idejéből
Rockdiszkó a rendszerváltás idejéből
Vágólapra másolva!
Rockoko, Rigoletto, Vén Diák, Night Oil, Közgáz Pinceklub - csak néhány a kilencvenes évek elejének kultikus budapesti klubjai közül. Íme a klubkorszak és a rockdiszkó aranykorára visszaemlékező zenés mix, az időszak leggyakrabban játszott slágereivel, Iggy Poptól a Rage Against The Machine-ig.
Vágólapra másolva!

A rendszerváltás idején Budapest addig sem unalmas klubélete minden korábbinál jobban megélénkült, és egyre-másra jelentek meg a városban a zenés szórakozóhelyek, melyek többsége nem is koncerthelyszínként funkcionált (mint mondjuk a Fekete Lyuk), hanem kocsmaként és diszkóként működött egyszerre. Ellentétben azonban a valódi diszkókkal, ezeken a helyeken elsősorban rockzenét lehetett hallani, amely természetesen akkor sem volt egyenlő a heavy metallal - belefértek a felhozatalba friss és régebbi világslágerek, alternatív rockklasszikusok és bármi más, amire lehetett táncolni, és mégsem tűnt túl kommersznek (ez akkor még fontos szempont volt). A budapesti zenés-táncos szórakozóhelyek virágkora a kilencvenes évek első felére esett: ekkoriban szinte hetente nyíltak a kis klubok, melyek a legritkább esetben húzták egy-két évnél tovább, de hiába zárt be, vagy ment ki a divatból az egyik, máris jött egy újabb.

A teljesség igénye nélkül, ekkor működött a Rockoko (V. ker. Bihari János u.), a Rigoletto (XIII. Visegrádi u.), a Vén Diák (V. Egyetem tér), a Razzia (a Toldi mozi pincéjében), a Total Car (először a Baross utcában, később a Teréz körút érintésével Újpestre költözött), a Night Oil (XI. Bartók Béla út), a Guillotine (IX. Üllői út, később Kepi Blanc), nem is beszélve olyan elfeledett helyekről, mint a Saigon, a Barock, és még biztos akad néhány. De belefér a felsorolásba a populárisabb végletet képviselő Közgáz Pinceklub, és említhetnénk pár közelebbi vidéki város szórakozóhelyeit is (például az első Bahnhof Székesfehérváron nyílt, a budapesti csak 1995-ben), no meg az olyan, kicsit más profilú helyeket, mint a régi Tilos az Á, vagy a mindent túlélő Ráday Klub.

Ezeken a helyeken nem egyszer ugyanabból a körből kerültek ki a DJ-k is, és a leggyakrabban lejátszott számok is ugyanazok voltak. Aki akkor, a kilencvenes évek első felében volt tizen- vagy huszonéves, és nem (vagy nem csak) a nagy diszkókba járt szórakozni, az egész biztos előfordult több helyen is ezek közül, és jó eséllyel hallotta az alábbi, emlékezetből összeszedett playlist összes számát. Ez nem jelenti azt, hogy a Fortuna diszkóban mondjuk ne hallhatta volna az ember valamelyiket, de nagyjából az alábbi, szubkultúrákon és stílusokon átívelő, de mégis egységesnek ható zenei világ volt párosítható a fenti szórakozóhelyekhez. Természetesen nem mindegyik hangzott el mondjuk a keményebb végletet képviselő Total Carban, mint ahogy más szólhatott a Közgáz Pinceklubban - talán ez a kettő a két véglet. És hiába hiphop a House of Pain, vagy a rockzenekar szóról hiába nem a Depeche Mode ugrik be elsőként, a Jump Around vagy a Personal Jesus ugyanúgy hozzátartozott ehhez az időszakhoz, mint a Guns N' Roses vagy a Nirvana. Vagy akár olyan, jóval korábbi számok, mint a Passenger.

A pinceklubok és szórakozóhelyek terjedése aztán az évtized közepére lelassult: legtöbbjük addigra megszűnt, átalakult, vagy egész egyszerűen "eldiszkósodott", és elveszítette az alternatív jellegét, ami addigi közönségét vonzotta. Szórakozóhelyet akkor már inkább üzleti céllal, semmint lelkesedésből nyitottak, az éjszakai életben is átvette az uralmat a vadkapitalizmus, és így a kilencvenes évek második felére már nem volt jellemző a korábbi pezsgő klubélet. Hozzájárult ehhez az elektronikus zenék újdonsült népszerűsége is: ez a generáció már nem feltétlenül rockklubokban akarta hallgatni az MTV-n látott slágereket, hanem új helyszíneken kereste az újfajta élményeket. A régiekhez hasonló jellegű zenés szórakozóhelyek, klubok persze voltak még, de már jóval kevésbé szólt ezekről a helyekről az az időszak. A korai kilencvenes évek klubjai pedig a legendába vesztek, most viszont ezzel a playlisttel visszautazhatunk az időbe egy jó húsz évet.

Iggy Pop: The Passenger
The Rolling Stones: Start Me Up
Rage Against The Machine: Killing In The Name
U2: Mysterious Ways
Depeche Mode: Personal Jesus
INXS: Need You Tonight
The Cult: She Sells Sanctuary
Jane's Addiction: Been Caught Stealing
REM: Losing My Religion
Bryan Adams: Summer Of 69
Beastie Boys: (You Gotta) Fight For Your Right (To Party!)
RUN-DMC feat. Aerosmith: Walk This Way
Pearl Jam: Alive
Guns N' Roses: Sweet Child O Mine
Nirvana: Smells Like Teen Spirit
The Cure: Friday I'm In Love
The Doors: Break On Through
Midnight Oil: Beds Are Burning
The Clash: Should I Stay Or Should I Go?
Prince: Cream
AC/DC: Thunderstruck
The Police: Message In A Bottle
Billy Idol: Cradle Of Love
George Harrison: Got My Mind Set On You
Gun: Word Up
House Of Pain: Jump Around
Lenny Kravitz: Are You Gonna Go My Way
Metallica: Enter Sandman
Red Hot Chili Peppers: Give It Away
Sisters Of Mercy feat. Ofra Haza: Temple Of Love