Visszalépett az Eurovíziós Dalfesztivál német válogatójának győztese

Andreas Kümmert Eurovízió
German TV-host Barbara Schoeneberger (L) talks with singer Andreas Kuemmert after he performed during a qualification show for the 2015 Eurovision Song Contest on March 5, 2015 in Hanover, central Germany. Andreas Kuemmert won the vote of the public, but declined to represent Germany during the Eurovision Song Contest to take place in May 2015 in Vienna. Thus the second-placed Ann-Sophie was declared the winner of the German qualification show titled "Unser Song fuer Oesterreich" (Our Song for Austria). AFP PHOTO / DPA / PETER STEFFEN +++ GERMANY OUT
Vágólapra másolva!
Akárcsak hazánkban, Németországban is egy előválogató műsorban döntenek arról, hogy kit küldjenek az idén Bécsben megrendezendő Eurovíziós Dalfesztiválra. A német válogató csütörtök esti döntőjén azonban nem várt fordulat következett. 
Vágólapra másolva!

Az ARD országos közszolgálati televízió élőben közvetítette, ahogy Andreas Kümmert, a verseny győztese, a műsor végén bejelentette, hogy nem vállalja a megmérettetést. Németországot így a második helyezett Ann Sophie képviseli a fesztiválon, a májusi dalversenyen.

"Nem vagyok abban az állapotban, hogy elfogadhassam az eredményt" - mondta a közönség szavazás alapján, első helyen végzett Andreas Kümmert. Döntését nem is indokolta meg részletesen. "Átadnám az indulás jogát Ann Sophine-nak, mert ő sokkal rátermettebb, én meg csak egy kis énekes vagyok" - tette hozzá Kümmert.

A visszalépés pillanatában Forrás: AFP/Peter Steffen

A hannoveri nemzeti döntő közönsége fütyüléssel fejezte ki nemtetszését, és Ann Sophie sem tűnt túlságosan boldognak. Majdnem sírva fakadva, tanácstalanul állt a színpadon. A percekig tartó kínos helyzetet végül a német műsorvezető oldotta meg azzal, hogy bejelentette: a második helyezett énekesnő vesz részt az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Andreas Kümmert 28 éves blues- és rockénekes 2013-ban nyerte meg a német Voice tehetségkutató versenyt. Azóta két lemeze jelent meg. A visszahúzódó természetű, érzékeny művészként számon tartott énekes az első kommentárok szerint azért léphetett vissza, mert úgy érezte, nem tudná jól elviselni az Eurovíziós Dalfesztivállal járó felhajtást. Erre utalt lemezkiadójának képviselője is egy pénteki nyilatkozatban, melyben kiemelte, hogy Kümmertnek "túl erős a reflektorfény".