Hivatalosak a fővárosi választási eredmények

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Választási Bizottság hétfői ülésén megállapította a főpolgármesteri és a fővárosi önkormányzati választás eredményét; az összesített jegyzőkönyvek szerint a főpolgármester-jelöltek közül Demszky Gábor kapta a legtöbb szavazatot, a Fővárosi Közgyűlésben pedig az MSZP 24, a Fidesz 21, az SZDSZ 16, a MIÉP 5 mandátumhoz jutott.
Vágólapra másolva!

A választás eredményével kapcsolatos kifogások benyújtására 24 órán belül, kedden 16 óráig van lehetőség. Fürész Klára, a bizottság elnöke az ülést követően elmondta: az FVB által megállapított eredmények ellen az Országos Választási Bizottsághoz lehet kifogást benyújtani.

A kerületi eredményekkel kapcsolatban érkező kifogások ügyében a Fővárosi Választási Bizottság dönt, erre a panasz benyújtásától számítva 24 óra áll rendelkezésére. Amennyiben az FVB döntésének felülvizsgálatát kéri a panaszos, a bíróságnak szintén 24 órán belül kell döntenie.

A kampánycsend megsértésével, illetve magával a szavazással kapcsolatos panaszok benyújtására három nap áll az állampolgárok rendelkezésére, s azok elbírálásának határideje szintén három nap. Fürész Klára jelezte: ez utóbbi panaszok elvileg befolyásolhatják a választások eredményét, de csak abban az esetben, ha olyan súlyos szabálysértést állapít meg a bizottság, amely ezt indokolja. Erre azonban Fürész Klára szerint eddig még nem volt példa.

OVB: szabályszerű választások/itthon/20021021ovb.html

A bizottság elnöke hozzátette: sok kifogásra számítanak minden olyan kerületből, ahol szoros volt a választási eredmény a polgármester vagy az egyéni képviselőjelöltek esetében. Török Ottó, a Schmitt Pál főpolgármester-jelölt által delegált bizottsági tag az ülésen bejelentette: Schmitt Pál teljes mértékben elfogadja a választás eredményét.