A hatodik nap - fesztiválnapló

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Megnő a zárt térben rendezett programok, a kiállításra látogatók száma. A hagyományosabb falumúzeumokon, kép-, kerámia-, fotókiállításokon túl ilyenkor fedezzük fel például a kapolcsi kastélyban a Godot Galériát, ahol Nyakkendő címmel e több mint száz éves kiegészítőnkről elmélkedtek látványosan olyan képzőművészek, mint például ef. Zámbó István, El Kazovszkij, Fuchs Tamás. Vigántpetenden a Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társaság az írás és a kép között mossa el a határokat Képírás címmel.

Délután csak átlépünk a Közösségi és Teleházban (Taliándörögdön) a szerkesztőségből az előadóterembe, ahol a kétnapos beszélgetéssorozat első részét hallgatjuk.
A rendezvény címe: Kistérségek és kultúra az Európai Unióban, az előadásokat és a beszélgetések témáit pedig olyan módon szerkesztették össze a szervezők, hogy a Völgyre éppen ráillők legyenek. Mi másról is lehetne tehát mindjárt az elején szó, mint a kulturális turizmusról?

Az előadást Burget Péter tartja, a Magyar Fesztivál Szövetség titkára, majd panelbeszélgetés következik Dr. Szilvásy Györggyel, a NKÖM közigazgatási államtitkárával. A délután második részében Dr. Csepeli György, az IHM politikai államtitkára tart előadást Az Internet metafizikája címmel.

Ami pedig a pragmatikát illeti, az államtitkár úr az IHM által tervezett programról, a Nemzeti Digitális Adattárról szólt, amely adatkezelő, adatrögzítő és kereső szabványával könnyebbé, megközelíthetőbbé teszi majd a lehető legszélesebb körben a tárolt adatokat.

Az egyébként neves szociológus kultúrtörténeti példák sorozatával, slide-show-val színesíti előadását, amelynek egyik elméleti alappillére a kommunikáció metamorfózisa az Internet által.

Kapolcson este - hogy a "zárt terű" rendezvényeknél maradjunk -a Kortárs folyóirat mutatkozott be. A késő esti program - feltételezem - nem kis fejtörést okozhatott a zenekedvelőknek, mert Pulán a David Yengibarjan trió, Öcsön Kispál és a borz, Taliándörögdön pedig a Babos Project Romani koncertezett, szinte ugyanabban az időben. Hírkommandónk Babosékat választotta, de sikerült némi hírt szereznünk Kispálékról is, lévén, hogy Lovasi András egyszer csak megjelent szerkesztőségünk ajtajában - az alkalmat természetesen nem szalasztottuk el: a vele készült beszélgetés a honlapon megtalálható.

Sebestyén Rita, kapolcs.hu