Szentpéteri Csilla-játékunk nyertesei

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Szentpéteri Csilla nem tartozik a szokványos zongoraművészek sorába. Szenvedélyes muzsikájával fogva tartja azon hallgatóit, akik szeretik az izgalmas, egyedi hangokat. Csillát az elmúlt években egyre jobban izgatta az alkotási vágy és az a kérdés, hogy ha ma élnének a több száz évvel ezelőtt elhunyt szerzők, vajon újító szándékkal írnának-e a ma használatos elektronikus és akusztikus hangszerekre. Mivel azonban megválaszolatlanul maradt a kérdés, úgy döntött, hogy kipróbálja, mennyire kreatív ő maga. 2000-ben üZENEt, majd 2002-ben Vadhajtások címmel jelent meg lemeze, mellyel berobbant a köztudatba.

Most megjelent Időzónák című új albuma ismét azt mutatja, hogy Szentpéteri Csilla nem fogyott ki a zenei ötletekből, mesteri módon randevúztatja a különböző zenei stílusokat. Zenéje klasszikus művekre épül, de mai ritmusokkal és a mai hangtechnika lehetőségeit felhasználva, híd múlt és jövő között. Vivaldi, Mozart vagy Csajkovszkij művei sokszor új értelmezést kapnak előadásában, néha csak kiindulási pontként szolgálnak, melyből saját zenei gondolatait indítja el, máskor a zongora az eredeti dallamot követi, csak a háttérben szólalnak meg mai ritmushangszerek.
Az eredeti művek új címet is kaptak, ezzel is igazolva az újító szándékot. Így lett például a híres Hindu dalból "Ópium", Mozart Figarójából "Glória", Liszt Consolationból "Horizont" vagy az ismert Pizzicato polkából "Flört".

Az Időzónák lemezbemutató koncertje november 26-án lesz a Budapest Kongresszusi Központban.