Madonna sikere a frankfurti könyvvásáron

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Mint Nicholas Callaway elmondta: már 37 nyelvre fordították le, és remélik, hogy a vásár végére el is érik a bűvös 50-es számot. Legutóbb indonéz, koreai, japán és grúz kiadókkal írtak alá a fordítási jogot biztosító szerződést.

Madonna első, gyermekeknek szóló könyve, az Angol rózsák szeptemberben jelent meg valóságos kiadói villámháború keretében, egyszerre 100 országban - köztük Magyarországon - és 30 nyelven. Már 500 ezer példányt eladtak a kötetből, és Callaway szerint az év végéig elérik az egymilliót. Közben novemberben Madonna könyvsorozatának második kötete is a boltokba kerül.

Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában, az énekesnő választott hazájában különösen tomboló a láz. Az Államokban a harmadik, a szigetországban a negyedik utánnyomásnál tartanak. A The New York Times című amerikai lap könyvlistáján az Angol rózsák már megelőzte Harry Potter-t. Finnországban az első kiadás két óra alatt elfogyott.

"Sikerén Madonna is meglepődött, és nagyon boldog, pedig még nem értünk el mindent - mondja Callaway. - Megcélozzuk az arab országokat, az indiai nyelveket és Afrikát."

Callaway sportszerűen méltatta J. K. Rowlingot, akinek Harry Potter-könyvei átalakították a világ gyermekkönyv-kiadását. "Varázslatos mesék ezek a fantázia és a képzelet világából. Köszönet jár mindenkitől J. K. Rowlingnak, hogy bevezette a gyerekeket a képzelet csodálatos helyeire. De Madonna hírnevét felhasználva arra biztatja és ihleti a gyerekeket, hogyan éljék helyesen és okosan életüket."

Egy frankfurti munkareggelin Callaway bemutatta Madonna következő könyvét, a Mr. Peabody almái-t. Míg az Angol rózsák lányoknak szól, addig az amerikai közép-nyugati Happville-ben játszódó történet, amelyben egy tanárt ártatlanul lopással vádolnak, elsősorban fiúknak való. Madonna így vall a könyvről: "A világ valamennyi tanárának ajánlom. A szavak hatalmáról szól, arról, hogy milyen óvatosan kell őket megválogatni ahhoz, hogy ne ártsanak másoknak."

Nem lehet nem észreveni, micsoda kontrasztban áll az Angol rózsák az 1992-ben megjelent, "csak 18 éven felülieknek" ajánlott fotóalbummal, a Szex-szel. A magát újra és újra átformáló sztár, aki immár két gyermek anyja, büszke irányváltására. Az Angol rózsák párizsi bemutató bankettjén kijelentette: "A Szex rólam szólt, és azt üzente: nézzetek, ez vagyok. A gyermekkönyvből remélhetően árad valami bölcsesség is."