Az e-mailek zaklatottabbá teszik az embereket

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Egy 26 000 felhasználót vizsgáló tanulmány szerint létezik egy úgynevezett "e-mail előtti és utáni nyomás", amely onnan ered, hogy az elektronikus levelet küldők több dologtól is tartanak a "Mehet" gomb megnyomása után. Az egyik félelmük az, hogy a címzett félreérti a szöveget, a másik pedig az, hogy a privát leveleket megkapják a munkatársak is.

A Yahoo! felmérése szerint a felhasználók 52%-a nehezen értelmezi a kapott e-maileket, 12%-a elismerte, hogy később vitázik barátaival egy-egy levél félreértése miatt, és 2%-a számolt be arról, hogy szakított párjával e-mail félreértelmezése miatt.

A felhasználók 28%-a abban a félelemben él, hogy levelei eljutnak a főnökhöz, és 61%-a attól tart, egy barátja fogja az e-mailjét körbeküldeni, amely aztán futótűzként terjed majd az interneten.

A felmérés szerint a dolgozók 64%-a nehezen összpontosít munkájára, ha valakitől e-mail választ vár, 51%-a arra pocsékolja idejét, hogy állandóan postafiókját nézegeti, megérkezett-e a válasz, 35%-a beismerte, hogy leáll a munkával, amíg szellemes válaszon töri a fejét.

Helen Petrie, a Human Computer Interaction professzora a City Egyetemen elmondta, hogy a nyomást nem maga az e-mail okozza, hanem az, hogyan fogják föl az emberek azt a lehetőséget, hogy jó vagy rossz hírt kaphatnak e-mailen keresztül. A buktatók elkerülésére a Yahoo! segítséget nyújt a yahoo.co.uk/emailmasterclass weblapon.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!