Újra tombol a halálos vírus Afrikában, kiadták a riasztást

Vágólapra másolva!
A majomhimlő legsúlyosabb járványának megfékezésével küzdenek a Kongói Demokratikus Köztársaság hatóságai, miután a vírus egyik fertőzőbb mutációja jelent meg egy bányavárosban.
Vágólapra másolva!

Január óta összesen 4500 feltételezett majomhimlős megbetegedést és 300 halálesetet regisztráltak a hatóságok, ami az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint háromszorosa az előző év azonos időszakában feljegyzett számnak. 

Az országban nemrég egészségügyi vészhelyzetet hirdettek a járvány újbóli kitörése miatt.

Kamituga bányavárosában október és január között növekedett a majomhimlő miatt kórházába került emberek száma, amely a járvány újabb variánsának megjelenésére utal. A bányavárosban élő emberek nem érintkeznek a betegséget természetes úton hordozó majmokkal.

A majomhimlő új fertőzési fázisába léptünk

- jelentette be az új variáns megjelenéséről írt tanulmány Kongói Nemzeti Orvosbiológiai Kutatóintézetben dolgozó szerzője. 

A majomhimlő kórokozója a nyálkahártyán és felületi hámsérüléseken át juthat be a szervezetbe.
A majomhimlő kórokozója a nyálkahártyán és felületi hámsérüléseken át juthat be a szervezetbe
Fotó: Goldsmith -Russel

Hozzátette, hogy a megfertőződöttek halálozási aránya a korábbi járványhoz mérten alacsonyabb.

A WHO a majomhimlőről ezen a héten kiadott jelentésében arról számolt be, hogy a betegség új variánsának megjelenése új tesztelési stratégia bevezetését teszi szükségessé a mutációk kimutatásához.

A WHO 2022 novemberében erősítette meg először a majomhimlő nemi úton való terjedését Kongóban. A veszélyhelyzetet 2022. július 23-án hirdette ki a szervezet, miután hirtelen több országban is kimutatták az addig csupán néhány afrikai országban ismert betegséget. 

Korábban arról is írtunk, hogy az Egyesült Államok Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központja (Centers for Disease Control and Prevention, CDC) szerint a majomhimlőt állati köztes gazda útján 2003-ban hurcolták be Amerikába, de a betegség egészen 2022-ig gyakorlatilag ismeretlen maradt Észak-Amerikában és Európában is.

Az első amerikai páciens, Julian Glenn 2003-ban kapta meg a fertőzést.
Az első amerikai páciens, Julian Glenn 2003-ban kapta meg a fertőzést
Fotó: Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Librar

Az emberek megfertőződhetnek harapástól, marástól, fertőzött állat nyers húsának fogyasztásától vagy fertőzött emberrel való testi érintkezéstől is. Sajnos már attól is el lehet kapni a majomhimlőt, ha valaki vírussal szennyezett ruhával, ágyneművel vagy törülközővel érintkezik, valamint szexuális úton is meg lehet fertőződni.

Bár Nyugaton védőoltásokkal és orvosi kezelésekkel sikerült megfékezni a majomhimlő terjedését, Kongóban ezek a lehetőségek nem adottak. Az ország egészségügyi minisztere a magas kockázatú tartományokban engedélyezte a majomhimlő elleni védőoltásokat, és jelenleg az adományozó országokkal, köztük Japánnal folytatnak tárgyalásokat a vakcinák beszerzéséről.

Majomhimlő teszt.
Majomhimlőteszt
Fotó: Origo

Amint elegendő mennyiségű oltóanyag áll rendelkezésre, a járványra adott válaszlépések részeként végrehajtják az oltásokat

- ígérte Kacita Osako, a majomhimlő megfékezésére létrehozott kongói bizottság koordinátora.

Korábban arról is írtunk, hogy egy beteg egy berlini melegorgián kapta el a majomhimlőt. Utána az egyik partnere szólt neki, hogy majomhimlős, és hogy nézesse meg magát ő is.

Sebastian Köhn történetét is megírtuk, aki a Soros György nevéhez köthető Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) egyik részlegének az igazgatója. Köhn maga mesélte el, hogy még 2022. június 24-én, a New York-i Pride alkalmával több férfival is létesített szexuális kapcsolatot, ennek következtében pedig majomhimlőt és gonorrhoeát kapott.

A majomhimlő 2022 májusában Magyarországon is megjelent.

 

Kapcsolódó cikkek: