Miben, hogyan, miért hibáztak Robert Fico testőrei?

Vágólapra másolva!
Orbán Viktor egyik legfontosabb szövetségese, Robert Fico szlovák békepárti miniszterelnök ellen merényletet követtek el egy kihelyezett kormányülés után. Egy 71 éves férfi többször meglőtte. A radikális baloldali merénylő ezek után elmondta, nem értett egyet a jelenlegi kormány politikájával, ezért lőtt rá Robert Ficóra. A merénylet után a miniszterelnököt mentőhelikopter vitte kórházba, ahol sikerült stabilizálni az állapotát egy több mint 3 órás műtét után. A merényletről felkerült egy videó is a közösségi oldalakra, ahol látszik, mit csináltak, hogyan reagáltak Robert Fico testőrei. Ezt elemezve az Origónak Iványi Gábor, a Security-Expert Kft. tulajdonosa elmondta, hogy a szlovák miniszterelnök testőrei többször is hibáztak, nem volt meg a lélekjelenlétük.
Vágólapra másolva!

A szlovák miniszterelnök ellen szerda délután Nyitrabányán, a kormány kihelyezett ülése után lőtt rá egy 71 éves, radikális baloldali férfi. Robert Fico éppen kezet akart fogni az egyik szimpatizánsával, aki a többiekkel együtt a közelgő európai parlamenti választások miatt mentek a helyszínre. 

A merénylő ekkor többször rálőtt a békepárti miniszterelnökre.

Robert Fico emiatt összeesett, a testőrei segítették be az autójába, majd elhajtottak vele. Ezek után egy mentőhelikopter vitte kórházba életveszélyes állapotban. Az egyik lövés a gyomrát találta el, egy másik pedig az egyik ízületét. Végül egy több órán át tartó műtét után sikerült stabilizálni az állapotát. 

A közösségi oldalakra több videó is felkerült a merényletről. Ezeken jól látszik, hogy hogyan viselkedtek, reagáltak Robert Fico testőrei. Az eset több kérdést is felvett azzal kapcsolatban, hogy a testőrök helyesen végzeték-e a munkájukat. Az Origónak a Security-Expert Kft. tulajdonosa, Iványi Gábor elmondta, hogy az látszik a felvételen, hogy a testőrök nagyon felkészületlenek voltak, nem tudták a dolgukat, nem az elvárt protokoll szerint jártak el. Elmondása szerint főleg annak a fényében kellett volna jobban teljesíteniük, hogy majdnem ugyanannyi biztosításért felelős ember volt jelen, mint néző.

A testőröknek a testükkel kellett volna fedezniük az elnököt a lövés után, ebben az esetben azonban gyakorlatilag senki nem maradt az elnök mellett, mert mindenki ugrált összevissza.

 - mondta a szakértő. Hozzátette, hogy szerinte nemcsak a merénylet során hibáztak a testőrök, hanem a kimenekítés közben is. 

"Azon a felvételen is az látszik, mintha a testőrök nem tudnák a dolgukat. Egy ilyen helyzetben mindenkinek megvan, hogy a mi a maga feladata" - magyarázza Iványi Gábor. 

Legalább egy embernek a testével kell fedeznie az elnököt, nemcsak akkor, ha konkrét támadás van, hanem egyéb vészhelyzetben is. Ez az ember menekíti, tolja be az autóba a védett személyt. 

A többiek fedezik és kell lennie egy olyan embernek is, aki szembefordul a támadással, fegyverrel a kezében és akár viszonozza is a tüzet. A szakértő viszont ilyet nem látott a videón, mindenki futott összevissza. 

Azt látni, hogy meglövik az elnököt, az földre kerül és nincs senki, aki ráfeküdne – ilyen helyzetben ezt érdemes tenni -, hogy megvédje a további esetleges lövésektől. Azt is látni a videón, hogy a testőr, aki közvetlen közel állt, hol a fegyveréért nyúl, hol nem, nem tudja eldönteni, hogy elővegye vagy ne, és csak utána, több másodperccel később ugrottak oda az elnökhöz

 - elemezte a felvételt Iványi Gábor. 

Robert, Fico, RobertFico, merénylet, 2024., május, 16.,
Fotó: MTI/TASR/Radovan Stoklasa / MTI/TASR/Radovan Stoklasa

Azt is elmondta a szakértő, hogy azzal nem foglalkoztak a testőrök, hogy esetleg több merénylő is lehetett volna, mind egy irányba figyeltek. Elmondása szerint körbe kellett volna állniuk az elnököt, és ugyanez a helyzet a kimenekítés közben is, ott is körbe kell volna állniuk az autót. 

Európában nem nagyon emlékszem, hogy mikor volt ilyen merénylet politikus ellen. Biztos, hogy szakmailag ezek az emberek fel vannak készítve, csak lélekben el vannak kényelmesedve és az látszik, hogy nem voltak a helyzet magaslatán, nem volt meg a lélekjelenlétük

 - tette hozzá végül. 

Ha Robert Fico hosszabb ideig nem tudja ellátni a feladatait a sérülései miatt, akkor a szabályok szerint a négy miniszterelnök-helyettes egyike venné át, a szlovák sajtó Robert Kalinákot tartja a legesélyesebbnek e feladat ellátására. 

Ahogy azt korábban megírtuk, a merénylő neve Juraj Cintula, aki egy radikális baloldali, ultraliberális író, aki tagja a Szlovák Írószövetségnek. Felkerült róla egy videó az internetre, ahogy megbilincselve, vérző fejjel azt mondja, azért lőtt rá Robert Ficóra, mert nem értett egyet a kormány politikájával. A feleségét is kihallgatták, ő azonban nem nyilatkozott. 

Robert, Fico, RobertFico, merénylet, 2024., május, 16.,
Robert Ficót a merénylet után mentőhelikopter vitte kórházba
Fotó: Photo by AFP / Photo by AFP

A szakértők szerint most az lesz a legfontosabb feladat, hogy kiderüljön, a férfi egyedüli merénylő-e vagy voltak segítői, támogatói, vagy esetleg egy csoport támogatta, netán van-e valamilyen külföldi szál.