1600 éves kelta követ találtak egy virágágyásban

Vágólapra másolva!
Nem mindennapi dolog történt, egy tanár a kertjében gyomlálás közben véletlenül kiásott egy ősi kelta írással faragott követ, amely mint kiderült a 4. századból származik.
Vágólapra másolva!

A szenzációs kelta leletet Angliában Coventryben találta meg az 55 éves Graham Senior, amikor épp a virágágyását takarította 2020 májusában - írja a Daily Mail.

Azóta kiderült, hogy a homokkősziklán az írországi Ogham írás egy korai formája látható, az-az a kő 1600 éves.

A 11 centiméter hosszúságú kő jelenleg egy múzeumban van kiállítva, közben a szakértők megpróbálják kideríteni a rejtélyes ereklye teljes jelentését.

A téglalap alakú tömb három oldalára egy sor vonalat véstek egy olyan írással, amelyet elsősorban a kora középkori Írországban használtak.

Katherine Forsyth skót történészprofesszor, a Glasgow-i Egyetem munkatársa részben lefordította a szavakat, és a Mael Dumcail nevet fedezte fel a kövön.

Graham úgy véli, hogy a követ egy római katona vihette magával emlékbe, aki Írországban hagyta hátra kedvesét.

A házam körülbelül 100 méterre található a Lunt nevű római kori erődtől, amely a Sowe folyó folyásirányában fekszik. Úgyhogy úgy gondoljuk, hogy egy római katona sétálhatott el onnan, amikor elejtette a követ, amelyet aztán elárasztotta az ár. Valószínűleg egy Írországban hátrahagyott kedves emléktárgya lehetett, de ez még mindig elég rejtélyes.

Teresa Gilmore, Staffordshire és West Midlands leletügyi összekötője a BBC-nek elmondta : "Ez egy csodálatos régészeti lelet, nagyon szerencsések vagyunk.

A legtöbb Ogham feliratot általában a kelta területeken - Skóciában, Írországban és Cornwallban - találjuk meg, Midlandsben általában nem.

"Egy másik elmélet szerint az ír kereskedők használhatták ezt a követ, hogy kapcsolatba lépjenek egymással. Az Írországból érkező emberekkel vagy a térségben található kora középkori kolostorokkal állhat összefüggésben - mondta Gilmore.