Baloldali hergelések után merénylet: mi szab ennek határt?

Robert, Fico, RobertFico, merénylet, 2024., május, 16.,
Tlaèová agentúra SR/Nyitrabánya, 2024. május 16.Robert Fico szlovák miniszterelnök feltételezett merénylõjét veszik õrizetbe a lõfegyveres támadás helyszínén, a Pozsonytól mintegy 150 kilométerre, északkeletre fekvõ Nyitrabányán (Handlová) 2024. május 15-én. Ficót több lövés érte a mellkasán és a gyomrán, a politikust életveszélyes állapotban, mentõhelikopterrel szállították kórházba Besztercebányán (Banská Bystrica).MTI/TASR/Radovan Stoklasa
Fotó: MTI/TASR/Radovan Stoklasa
Vágólapra másolva!
Az emberek hergelésének gyakorlatilag semmi sem szab gátat, és épp ez a „korlátlanság” vezethet el a gyűlölködés olyan magas fokára, hogy valaki fegyvert rántson és rálőjön egy politikusra – fogalmazott az Origónak ifj. Lomnici Zoltán.
Vágólapra másolva!

A baloldali, háborúpárti politikusok csak elmélyítenék a meglévő megosztottságokat azzal, hogy hergelő, lázító nyelvezetet használnak, például gyűlöletbeszédet elősegítő beszédmódot. Ahogy azzal is, hogy ezt a gyűlöletet akárcsak megtűrik, vagy akár bátorítják is a politikai közbeszédben, és ezáltal egyre nagyobb valószínűséggel tapasztalják meg társadalmaink a politikai erőszakot és – szélsőségesebb esetben – a terrorizmust – jelentette ki az Origónak ifj. Lomnici Zoltán. Az alkotmányjogász felhívta rá a figyelmet, hogy  

itt nemcsak üres retorikáról vagy politikai purparléról van szó részükről, a háborúpárti baloldaliak egy része ugyanis ma már olyan gyűlöletbeszédet alkalmaz, amely a fizikai erőszak valószínűségét is megnövelheti – az Egyesült Államokban, és immár Európában, beleértve ebbe sajnos Közép-Európát is, mint azt a szlovák kormányfő elleni merénylet is mutatja.

Mint ismert, Robert Fico ellen szerda délután Nyitrabányán, a kormány kihelyezett ülése után követett el lőfegyveres merényletet egy 71 éves lévai radikális baloldali férfi, akit a helyszínen azonnal őrizetbe vett a rendőrség.

Ifj. Lomnici Zoltán, a Századvég tanácsadója megjegyezte, 

Robert Fico markáns, békepárti politikus, háborúellenes álláspontját tavalyi kormányra kerülésük óta is bátran hangoztatta. Októberben úgy fogalmazott, hogy semmiféle, Ukrajnának nyújtandó katonai segítséget nem támogat; Ukrajna számára a legjobb megoldás szerinte a katonai műveletek azonnali leállítása. 

– A nemzetközi baloldal és progresszív liberálisok szemében ez persze csak demagóg, putyinista megszólalás, de Robert Fico másfél hete is azt mondta: „Szlovákiának semmi köze az ukrajnai háborúhoz” – tette hozzá a szakértő. Ugyanakkor kiemelte: a háborús pszichózis egyre súlyosabban terjed az Európai Unió tagállamaiban, azonban máig azt mondhatjuk, hogy ez az „állapot” elsősorban a balliberális, globalista érdekeket kiszolgáló politikusok között nevezhető eluralkodottnak. 

Az európaiak zöme továbbra is békepárti, és azt szeretnék, hogy a háború minél előbb befejeződjön, hiszen érzékelik annak súlyos gazdasági hatásait, és – egyes nyugati politikusok, kiemelten Emmanuel Macron kijelentései nyomán – alappal tartanak egy esetleges eszkalációtól, ami pedig már európaiak millióinak életébe kerülhetne, és végső soron világháborúba torkollhatna.

Az alkotmányjogász hozzátette, a háborúpárti elit azonban azon dolgozik, hogy egyre inkább megossza a társadalmat, és minél több embert állítson szemben a békével és a békepárti politikusokkal – utóbbiakat oroszbarátnak bélyegezve. Mint mondta, jól példázza a háború- és békepárti politikusok közötti különbséget - valamint azt, hogy a háborúpártiak mennyire félnek attól, hogy a választók rájönnek, vannak, akik a békét képviselik -, hogy előbbiek (a globalisták) megpróbálták utóbbiakat (a szuverenistákat) elhallgattatni, amikor a brüsszeli önkormányzat 2024. április 16-án betiltotta a NatCon rendezvényét.

ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász
Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász
Fotó: Kontextus 

Jól látszik, a baloldali többség Brüsszelben tart a jobboldal előretörésétől, így igyekszik elnyomni a jobboldali hangokat és minden, számukra fontos jogszabálytervezetet (pl. migrációs paktum) még a választások előtt keresztülvinni – tette hozzá Lomnici Zoltán, és kiemelte:

Az emberek hergelésének gyakorlatilag semmi sem szab gátat, és épp ez a „korlátlanság” vezethet el a gyűlölködés olyan magas fokára, hogy valaki – nem törődve a morális és jogi korlátokkal – fegyvert rántson és rálőjön egy politikusra csak azért, mert az áldozat más, az elkövetőnek nem tetsző álláspontot képvisel.

Ifj. Lomnici Zoltán arra is emlékeztetett, ma az Európai Unió tagállamai közül elsősorban a magyar, valamint a szlovák kormányfő képvisel nyíltan békepárti álláspontot, ez pedig a háborúpártiak számára elfogadhatatlan, és 

minden lehetőséget megragadnak, hogy változtassanak ezen a helyzeten: külföldről finanszírozott (ál)civil szervezetek és médiumok dolgoznak a szuverenista kormányok megbuktatásán, valamint – szintén a határokon túlról pénzelt – a globalista érdekeket kiszolgáló háborúpárti politikusok próbálnak hatalomra jutni, hűbérállammá téve az országukat, kiszolgálva a balliberális nagytőke érdekeit – ha kell a keleti szomszédunkban zajló háború finanszírozásával.