Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Egy férfi 33 évet ült börtönben, most kiderül, hogy jogtalanul ítélték-e el

Vágólapra másolva!
Christopher Dunn 33 évet töltött börtönben egy olyan gyilkosságért, amelyről kezdettől fogva azt állította, hogy nem ő követte el. A héten tartandó meghallgatáson dől el, hogy szabadlábra helyezik-e.
Vágólapra másolva!

Az 52 éves Dunn egy Missouri állambeli börtönben tölti életfogytiglani büntetését. A következő meghallgatásra kedden kerül sor.

A St. Louis-i ügyészek meg vannak győződve arról, hogy Dunn igazat mond, de a Missouri Államügyészi Hivatal ügyvédei nem értenek ezzel egyet, és amellett érvelnek majd, hogy a férfi rácsok mögött maradjon. 

A meghallgatásra a St. Louis-i kerületi ügyész, Gabe Gore által februárban benyújtott indítványt követően kerül sor. Egy 2021-ben elfogadott törvény lehetővé teszi az ügyészeknek, hogy meghallgatást kérjenek utólagosan is olyan ügyekben, amelyekben úgy vélik, hogy bizonyíték van arra, hogy valakit jogtalanul ítéltek el.

Dunnt 1990-ben első fokon gyilkosságért ítélték el a 15 éves Ricco Rogers halála miatt, nagyrészt két fiú vallomására alapozva, akik azt állították, hogy szemtanúi voltak a lövöldözésnek. 

börtön
Képünk illusztráció!
Fotó: AFP / 2023 Anadolu Agency

Az akkor 12 és 14 éves tanúk később visszavonták vallomásukat, azt állítva, hogy a rendőrség és az ügyészség kényszerítette őket.

2023 májusában az akkori St. Louis-i kerületi ügyész, Kim Gardner indítványt nyújtott be Dunn ítéletének hatályon kívül helyezésére. Gardner azonban napokkal később lemondott, és miután Mike Parson kormányzó kinevezte utódját, Gore saját vizsgálatot akart folytatni. Gore februárban bejelentette, hogy az ítélet hatályon kívül helyezését fogja kérni.

Dunn 18 éves volt, amikor Rogerst 1990. május 18-án este agyonlőtték. Nincs tárgyi bizonyíték, amely Dunnt a bűncselekményhez kötné, de a két fiú akkoriban azt mondta a rendőrségnek, hogy látták Dunnt a szomszédos ház folyosóján állni, néhány perccel a lövések eldördülése előtt.

Rogers és a két fiú elfutott, amikor meghallották a lövéseket, de Rogert halálos találat érte.

Egy bíró már korábban is kiállt Dunn ártatlansága mellett

Egy 2020-as meghallgatáson William Hickle bíró egyetértett azzal, hogy az esküdtszék az új bizonyítékok alapján valószínűleg ártatlannak találná Dunnt. Hickle azonban elutasította Dunn felmentését, hivatkozva a Missouri Legfelsőbb Bíróság 2016-os döntésére, amely szerint csak a halálraítéltek - nem pedig a Dunnhoz hasonló, feltételes szabadlábra helyezés lehetősége nélküli életfogytiglani börtönbüntetésre ítéltek - hivatkozhatnak az ártatlanságukra - írta az ABC.

A 2021-es törvény egyébként két másik olyan férfi szabadon bocsátását is eredményezte, akik mindketten évtizedeket töltöttek börtönben ártatlanul.

bilincs
Képünk illusztráció!
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Elképesztő, mennyi ideig voltak ártatlanul börtönben ezek az emberek

Nem példa nélküli, hogy valaki hosszú évtizedekig ült börtönben ártatlanul, mert hibázott a bíróság, vagy a tanú hazudott a kihallgatásán. Az évek során számtalan emberről derült ki, hogy arátlanul ült a rácsok mögött és sok ideig kellett azért küzdeniük, hogy bárki elhiggye az ártatlanságukat. 

Egy férfit rablógyilkossággal vádoltak, 21 évet ült. Marvin Haynes decemberben engedték ki a börtönből, miután a bíróság meglapította, hogy a férfi ellen a vádat megalapozó szemtanú nem volt megbízható. 

Ártatlannak nyilvánítottak és szabadon engedtek tavaly egy kaliforniai férfit is, aki 33 évet töltött börtönben gyilkossági kísérlet miatt.

Negyvenhét év után tisztáztak a vádak alól és mentettek fel az Egyesült Államokban egy nemi erőszak miatt tévesen elítélt férfit is, aki hét évet töltött börtönben ártatlanul.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről