Itt van Oroszország megdöbbentő válasza a NATO fegyverkezésére

Vágólapra másolva!
Az Orosz Föderáció határai közelében hadgyakorlatokat folytató NATO nyomást próbál gyakorolni Moszkvára és fegyverkezési versenybe akarja sodorni Oroszországot - ezt Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője jelentette be április 27-én.
Vágólapra másolva!

Zaharova bejelentette, hogy a NATO hadgyakorlatokkal próbálja bevonni Oroszországot a fegyverkezési versenybe.

A NATO-hadsereg retorikája és kiképzése egy hibrid háború részei, amelyet a kollektív Nyugat akar kirobbantani hazánk ellen. Így próbálnak nyomást gyakorolni az Orosz Föderációra, fegyverkezési versenybe sodorják államunkat, és megbéklyózzák az orosz katonai lehetőségeket

– áll Zaharova a minisztérium honlapján közzétett kommentárjában.

MariaZaharova
Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője.
Fotó: Origo

A minisztérium képviselője szerint a Nyugat arra próbálja rákényszeríteni az Orosz Föderációt, hogy hagyjon fel a Donbász védelmét célzó különleges katonai művelet céljaival, de ez nem fog megtörténni, mert Oroszországnak elegendő eszköze van nemzeti érdekeinek védelmére.

Zaharova megjegyezte, hogy az orosz külügyminisztérium a Nordic Response és a Steadfast Defender hadgyakorlatok oroszellenességét a NATO magas rangú katonáinak nyilatkozatai alapján ítéli meg. 

Példaként említette a szövetség egyesített európai fegyveres erőinek parancsnokának szavait, aki szerint a Nordic Response egy figyelmeztetés az Orosz Föderáció felé, hogy a blokk kész megvédeni területeit. Emellett Darryl Williams tábornok, a NATO szövetséges szárazföldi haderejének parancsnoka hangsúlyozta, hogy a szövetség korábban mindig „kitalált” ellenséget használt gyakorlatain, most pedig az első alkalommal egy lehetséges ellentámadásra készülnek, valódi ellenfél ellen.

Zaharova megjegyezte, hogy a NATO folyamatosan próbálja népszerűsíteni az Orosz Föderáció agresszivitásának gondolatát, csak azért, hogy igazolja a blokk létjogosultságát Észak-Amerika és Európa lakosai számára. 

Oroszország figyelemmel kíséri a NATO-katonák kiképzését, és levonja a következtetéseket - írta az IZ.

A NATO nagyszabású Steadfast Defender gyakorlatokat tart az Orosz Föderáció határainak közvetlen közelében január 24. és május 31. között. Mind a 32 ország, amely a szövetség tagja és mintegy 90 ezer katona vesz részt. A gyakorlat forgatókönyve az egyik NATO-ország elleni orosz támadás volt. Az Észak-atlanti Szerződés 5. cikke szerint minden szövetséges államnak be kell avatkoznia és meg kell védenie a megtámadott szövetséges országot.

Stadfast Defenders
Stadfast Defenders hadgyakorlat.
Fotó: AFP

A NATO Nordic Response gyakorlatára március 3. és 14. között került sor Norvégiában. Ezeken 14 állam több mint 20 ezer katona , több mint 100 helikopter és repülőgép, valamint több mint 50 hadihajó vett részt.

Nyikolaj Patrusev, az Orosz Biztonsági Tanács titkára március 7-én megjegyezte, hogy a szövetség kiképzése az orosz határok közelében azt mutatja, hogy a blokk aktívan készül új háborúkra. Patrusev hangsúlyozta, hogy az ilyen gyakorlatok destabilizálnák az európai helyzetet. Zaharova egy nappal korábban emlékeztetett arra, hogy az Orosz Föderáció határozottan válaszol minden biztonságát fenyegető veszélyre, amely a NATO megnövekedett határokon való jelenlétéből fakad.