Robbanások Iránban, működésbe lépett az iráni légvédelem

Egy teherautó iráni gyártmányú Sayyad-4B rakétákat szállít az iráni hadsereg napjának évfordulója alkalmából rendezett katonai parádén 2024. április 17-én
Egy teherautó iráni gyártmányú Sayyad-4B rakétákat szállít az iráni hadsereg napjának évfordulója alkalmából rendezett katonai parádén 2024. április 17-én
Fotó: AFP/NurPhoto/Morteza Nikoubazl
Vágólapra másolva!
Egy izraeli rakéta találta el Iránt – közölte két amerikai tisztviselő a CBS Newsnak. Az iráni állami média arról számolt be, hogy több város felett felfüggesztették a repülőjáratokat és élesítették a légvédelmi rendszereket.
Vágólapra másolva!

Irán fokozott készültségben van, miután Izrael bejelentette, hogy reagálni fog az ellene indított szombat esti iráni támadásra.

Az ország félhivatalos hírügynöksége, a Fars szerint pénteken kora reggel robbanás hallatszott az iráni Iszfahán városától északnyugatra, a város nemzetközi repülőtere közelében. Az iráni állami tévé arról számolt be, hogy három drónt figyeltek meg az égen Iszfahánban, amelyek az ország légvédelmi rendszerének aktiválása után megsemmisültek.

Iszfahán tartomány egy nagy légibázisnak, egy jelentős rakétagyártó komplexumnak és számos nukleáris telephelynek ad otthont. 

Az IRNA állami hírügynökség jelentése szerint 

több tartományban is aktiválták az ország légvédelmi rendszereit.

 Az iráni állami műsorszolgáltató, az IRIB „megbízható forrásokra” hivatkozva azt állítja, hogy „az ország több régiójában hallható erős hangok annak a következményei, hogy a légvédelmet aktiválták több azonosítatlan mini drón ellen”. Az IRIB szerint az iszfaháni nukleáris létesítmények „teljesen biztonságosak”. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) reggel közleményben megerősítette, hogy iráni nukleáris létesítményekben nem keletkezett kár, és szoros figyelemmel követi a helyzetet.

 

Leállították a kereskedelmi légijáratokat Irán nagyvárosai, köztük Iszfahán, Siráz és Teherán felett

 – közölte a Reuters hírügynökség. A közel-keleti székhelyű Emirates és Fly Dubai légitársaságok péntek kora reggel, magyarázat nélkül elterelték járataikat Nyugat-Irán felett. Néhány órával később bejelentették, hogy az intézkedéseket feloldották, a járatok visszatértek a korábban bejelentett útvonalaikra.

 

A mai jelentések előtti órákban Irán külügyminisztere, Hossein Amir-Abdollahian arra figyelmeztetett, hogy 

országa Izrael bármilyen támadása esetén „azonnali és maximális szintű” megtorlással válaszol.

 Még a hét elején kijelentette, hogy országa szombati, Izrael elleni támadása – amelyben több mint 300 drón és rakéta vett részt – a „jogos védelem jogának gyakorlását” jelenti. Teherán fenntartotta, hogy az intézkedés megtorlás volt a szíriai konzulátusán április 1-jén végrehajtott feltételezett izraeli légicsapás miatt, amelyben 13 ember halt meg.

Drágult az arany és az olaj

Az ázsiai kereskedésben péntek délelőtt a Brent nyersolaj hordónkénti ára több mint 3%-kal, hordónként 90 dollár körülire emelkedett, míg az arany árfolyama az új rekordszint közelében, unciánként 2400 dollár felett járt. A japán, a hongkongi és a dél-koreai tőzsde irányadó indexei is estek a támadásról szóló bejelentések után.

Nem is volt támadás?

Egy iráni tisztviselő a Reuters hírügynökséggel péntek hajnalban azt közölte, hogy nem érte rakétatámadás az országot. Hasonlóképpen nyilatkozott egy katonai szóvivő is az X közösségi oldalon, jelezve, hogy  a légvédelem drónokat semmisített meg.

Újabb cáfolat

Az iráni űrügynökség tisztviselője egyenesen tagadta az Irán elleni rakétatámadást az X-en. Hossein Dalirian azt írta: "Nem történt légitámadás a külső határokról Iszfahán vagy az ország más részei felé." Azt mondta, Izrael "csak egy sikertelen és megalázó kísérletet tett drónok repülésére, amiket lelőttek".  Egy iráni parancsnok, Sziavos Mihandust az iráni állami médiának reggel úgy nyilatkozott, hogy az incidens során semmilyen kár nem keletkezett.

Nem is akarhattak komolyabb támadást

Izrael világossá tette, hogy valamilyen módon válaszolni fog Irán múlt hétvégi drón- és rakétatámadására, és most úgy tűnik, hogy meg is tette. Ha valóban ez Izrael válaszának kezdete és vége, akkor úgy tűnik, hogy a támadás nagyon korlátozott volt - mondta Frank Gardner biztonsági elemző.

Izrael nyugati szövetségesei, különösen az Egyesült Államok és Nagy-Britannia egész héten arra kérték az izraeli kormányt, hogy ne adjon súlyos választ az iráni rakétatámadásra.

Tudtak róla Washingtonban

Amerikai tisztségviselők az amerikai sajtónak úgy nyilatkoztak, hogy Izrael előzetesen értesítette az Egyesült Államokat egy Irán elleni műveletről. Az amerikai védelmi minisztérium közleménye szerint Lloyd Austin védelmi miniszter a nap folyamán tárgyalt izraeli kollégájával, Joáv Galanttal egyebek között "Irán közel-keleti lépéseiről".
Az Egyesült Államok izraeli nagykövetsége pénteken arra utasította dolgozóit, hogy biztonsági okokból további intézkedésig ne hagyják el Tel-Aviv, Jeruzsálem és Beér-Seva városok körzetét. Izraelben nem változtatták meg péntek reggel a polgári védelmi előírásokat.

Ausztrál figyelmeztetés

Ausztrália arra buzdítja állampolgárait, hogy hagyják el Izraelt, „ha biztonságosan megtehetik”, mert "az Izrael és az izraeli érdekek elleni katonai megtorlások és terrortámadások nagy veszélye áll fenn a régióban. A biztonsági helyzet gyorsan romolhat” – közölte a Külügyi és Kereskedelmi Minisztérium, egyben a térségben légtérlezárásokra, járattörlésekre és egyéb utazási fennakadások lehetőségére is figyelmeztetett.