Így tiltakoztak a franciák Emmanuel Macron háborús uszítása ellen - videó

Emmanuel Macron francia elnök háborús kijelentései miatt forrong Franciaország
Emmanuel Macron francia elnök háborús kijelentései miatt forrong Franciaország
Fotó: NurPhoto via AFP
Vágólapra másolva!
Utcára vonultak az emberek Franciaországban a hétvégén, így akarták Emmanuel Macron francia elnök tudtára adni, hogy nem támogatják a világháborús törekvéseit - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

Macron, mi nem akarjuk a háborúdat megvívni, nem fogjuk megvívni a háborúdat 

– skandálta a tömeg az utcákon tegnap a Magyar Nemzet cikke szerint Franciaországban, ahol az emberek Emmanuel Macron elnök háborús kijelentései miatt tiltakoztak.

A francia államfő hetek óta hergeli a közvéleményt a háborús retorikával. Ahogy arról lapunk is beszámolt, többször kijelentette, hogy nem zárkózik el attól, hogy nyugati csapatok Ukrajnába érkezzenek és harcoljanak Oroszország ellen.

Vlagyimir Putyin azonban leszögezte, hogy ez egyet jelentene egy világháború kirobbanásával.

Macron nagy hatótávolságú rakétákat is Ukrajnába küldene, a francia SCALP rakétákat és a brit Storm Shadow rakétákat könnyen elküldhetné a frontra, de nagyon szeretné meggyőzni Olaf Scholz kancellárt is arról, hogy a németek a Taurus rakétákat adják át az ukránoknak. 

A kancellár vonakodik ettől, mert ha nyugati fegyverrel átlőnek Oroszországba, akkor kirobban a világháború, és egy atomháború is. 

Macron elnök ezért megpróbálja most Annalena Baerbock német külügyminiszteren keresztül meggyőzni Scholzot. Van egy olyan javaslat, hogy Németország a briteknek adja át a Taurus rakétákat, és a britek adják oda az ukránoknak. Az még kérdéses, hogy ebben belemegy-e Olaf Scholz.

Mindenesetre a közvélemény egyre elégedetlenebb Emmanuel Macron világháborús retorikájával. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Macron háborús kijelentései tovább rontották az eddig is katasztrofális támogatottsági indexeit, a franciák csupán 28 százaléka elégedett az államfővel (februárban 29 százalék volt) és 72 százaléka a francia szavazóknak elégedetlen az elnöki munkával.

Emmanuel Macron francia elnöknek fel kell hagynia a fegyverek Kijevbe küldésével, és tűzszüneti megállapodást kellene javasolnia a közel-keleti konfliktusban részt vevő feleknek 

– reagált Macron retorikájára Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek.

Európában több ország is osztja ugyanakkor a francia vezetés véleményét. A balti országok mellett Csehországból és Finnországból is érkeztek olyan álláspontok, amelyek nem vetették el a nyugati katonák ukrajnai jelenlétét.