Alapjogokért Központ: Magyarország kulcsfontosságú szereplő Európa jövőjében

Alapjogokért Központ
Fotó: Alapjogokért Központ
Vágólapra másolva!
Az Alapjogokért Központ Európai Uniós Kutatási Igazgatósága „EUvízió – Úton a változás felé” címmel rendezvénysorozatot indított 2024-ben, amelynek kiemelt üzenete, hogy az Európai Unióban változásra van szükség. Ennek nyitórendezvényére került sor 2024. március 5-én, amelynek címe „Korrupció és elszámoltathatóság az Európai Parlamentben” – áll az intézet közleményében.
Vágólapra másolva!

Kovács István, a Központ stratégiai igazgatója köszöntőbeszédében kiemelte, hogy az idei évben nemcsak az EP választásokat tartják meg, hanem az Európai Bizottság is megújul, és egy valódi lehetőség mutatkozik arra, hogy az irány megváltozzon az unióban. Ezzel a most induló eseménysorozattal szeretne hozzájárulni az Alapjogokért Központ ahhoz a folyamathoz, amelynek a végén új irányt kaphat az EU jelenlegi vezetése – írja az Alapjogokért Központ.

Kovács Attila, a Központ európai uniós kutatási igazgatója a korrupció kapcsán elmondta, hogy a baloldal kreatív a kiskapuk megtalálásában, amit mindig ki is használnak, hogy elkerüljék az elszámoltatást. 

Teljes szemléletváltás, személyváltás kell az unióban, enélkül valódi változás nem lesz. Az igazgató a júniusi EP-választáson nemcsak morális, hanem politikai győzelmet is szeretne, hogy a fontos kérdésekben többséget szerezzen a valódi európai érdekeket képviselő oldal.

Alapjogokért Központ
Harald Vilimsky osztrák európai parlamenti képviselő , Dornfeld László, az Alapjogokért Központ vezető elemzője, Schaller-Baross Ernő, magyar európai parlamenti képviselő és Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója
Fotó: Alapjogokért Központ

Harald Vilimsky osztrák európai parlamenti képviselő szerint az EU a tagállamok sokszínűségére épül, ezért barátságokat, szövetségeket kell építeni ahhoz, hogy Európában béke és prosperitás legyen. 

A magyarok kulcsszerepet játszanak az unió jövőjének formálásában, meg kell ragadni a lehetőséget és szövetséget teremteni, a változás élére kell állni. Ausztria támogatja Magyarországot ebben a küldetésében.

Schaller-Baross Ernő, magyar európai parlamenti képviselő szerint júniusban szimbolikus győzelmet arathatnak a konzervatív erők, az embereknek több hangra van szükségük. Brüsszelben jogállamiságról beszélnek, bírói függetlenségről, a média szabadságáról, de a valódi motivációt Magyarország sorozatos büntetése mögött már tudjuk: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke nyíltan kiállt és elmondta, hogy a konzervatív értékek ellen küzdenek. Ez a valóság, amivel szembenézünk ma Európában.