Több tízezren tüntettek a mexikói elnök és a kormánypárt ellen

Mexikó, választás, tüntetés
Vágólapra másolva!
Több tízezren tüntettek vasárnap Mexikó több városában. A Menet a demokráciáért elnevezésű eseményen az emberek az ellen tiltakoztak, hogy szerintük az elnök gyengíteni akarja az országos választási bizottságot (INE) a júniusi elnökválasztás előtt.
Vágólapra másolva!

Mexikóvárosban tartott tiltakozáson 700 ezer ember jelent meg, a kormány adatai szerint hozzávetőleg 90 ezren jelentek meg a vezető ellen - írja a CTV News.

Az ellenzéki pártok által szervezett tüntetésen részt vevő Lorenzo Córdova, az INE korábbi elnöke azt vetette a vezetés szemére, hogy a bizottság autonómiája megszüntetésére törekszik, hozzátéve, hogy nem először történnek ilyen próbálkozások.
 

A demokrácia nem oldja meg a vízhiányt, nem vet véget az éhínségnek, sok dolgot nem tud kezelni. Demokrácia nélkül viszont semmit nem lehet megoldani

- szögezte le az országot több mint hét éven át irányító, jelenleg ellenzékben lévő centrista Intézményes Forradalmi Párt (PRI) egyik vezető politikusa, Enrique de la Madrid Cordero, aki a közösségi médiában szólította fel az embereket a csatlakozásra.
 

A latin-amerikai országban az utóbbi években több hasonló tüntetést rendeztek az INE támogatására, miután López Obrador olyan reformcsomagot küldött a kongresszusnak jóváhagyásra, amely tartalmazza a bizottság teljes átalakítását, a többi között költségvetése szűkítését is.
 

López Obrador többször kinyilvánította elégedetlenségét a bizottsággal szemben, melyet azzal is gyanúsít, hogy köze van 2006-os és 2012-es választási vereségeihez.

Az elnök korábban azt hangoztatta, tiszteletben fogja tartani a júniusban esedékes választás eredményeit, 

a tüntetésen azt vetették szemére, hogy a reformokkal saját pártját akarja erősíteni.


A tüntetésen emellett azt is hangoztatták, hogy a kormány képtelen megfékezni az országban évek óta dúló erőszakhullámot, valamint tiltakoztak az elharapódzó korrupció ellen, továbbá tisztességes és átlátható választásokat követeltek.