Blokád alá veszik Párizst a gazdák, Brüsszel ellen tiltakoznak - videók

Gazdatüntetés, Franciaországban, Franciaország,
Ableiges, 2024. január 26. Tüntető parasztgazdák traktorokkal lezárnak egy autópályát a Párizstól északra fekvő Ableiges környékén 2024. január 26-án, amikor a francia gazdálkodók országszerte folytatják tiltakozásukat a kormány mezőgazdasági politikája ellen. MTI/EPA/Mohamed Badra
Vágólapra másolva!
A lassan két hete tartó francia vidéki gazdatüntetéseknek és komoly fennakadásokat okozó útlezárásoknak úgy akart véget vetni a francia kormányzat, hogy Gabriel Attal pénteken sietve elutazott a legnagyobb barikád helyszínére és ott szerinte a gazdákat segítő és életüket megkönnyítő intézkedéseket jelentett be. A gazdák elégedetlenek, több, valódi és hatásosabb intézkedést követelnek. Emiatt most teljes blokád alá veszik Párizst.
Vágólapra másolva!
Az intézkedéscsomag, amely némileg enyhítette a gazdák kötelező adminisztratív terheit és befagyasztotta a mezőgazdasági használatra felhasznált gázolaj árát a gazdák többsége elégtelennek ítélte meg. Azért „csak a gazdák többsége”, mert a blokádok egyik fő szervezője, a marhatenyésztő Jérôme Bayle és néhány társa visszavonulót fújtak és elfogadták a kormány felkínált intézkedéscsomagját. Egyes feltételezések szerint Bayle-t „kilóra megvette” a miniszterelnök, és ezt csak erősíti az a videó,

amelyen tisztán látszik, hogy Attal sajtótájékoztatója alatt Bayle a közlekedési miniszternek átcsúsztatott egy papírt, majd mindketten kedélyesen nevetgélni kezdtek.


Azóta a gazdák Bayle ellen fordultak, „csalósnak”, „rohadéknak”, a „rendszer idiótájának” nevezték el, és szerintük a kormányzati segélycsomag elfogadhatatlanul kevés könnyítést tartalmaz.

Az elégedetlenség egyre csak nő. Blokád alá veszik a gazdák Párizst Forrás: AFP/Christophe Archambault

Emiatt a gazdák többsége úgy vélte, hogy fokozni kell a január közepén megkezdett harcot és arról döntöttek, hogy traktorjaikkal Párizs felé indulnak.

Szombat este az FNSEA - a 212 000 tagot számláló többségi agrár szakszervezet (Fédération nationale des syndicats d’exploitants agricoles) - és a Nagy-Párizs-medence fiatal gazdái (Aisne, Aube, Eure, Eure-et-Loir, Île-de-France, Marne, Nord, Oise, Pas-de-Calais, Seine-et-Marne, Seine-Maritime és Somme) bejelentették, hogy hétfőn 14 órától határozatlan időre blokád alá veszik a fővárost. „Ostrom lesz" – jelentette be kemény hangon Thierry Coué, az FNSEA főtitkárhelyettese a BFMTV-ben.

Tüntető parasztgazdák traktorokkal lezárnak egy autópályát a Párizstól északra fekvő Ableiges környékén Forrás: MTI/EPA/Mohamed Badra
A „Le Figaro” vasárnap délutáni információi szerint a blokád várhatóan a belső elővárosokra is kiterjed, a „Le Parisien” szerint a gazdák hét helyen hoznak létre blokádot, az A1, A4, A5, A6, A12, A13 és A15 autópályákon lesznek.
A rossz szakpolitikák tönkreteszik a gazdákat Forrás: AFP/Damien Meyer
- magyarázta Maxime Buizard, a Jeunes agriculteurs szakszervezet ügyvezetője a Sud rádióban szombat reggel.

Lassú vonulásba kezdtek a traktorok

Azóta nagyon sok helyről lassú vonulással elindultak a traktorok Párizs felé, mások Roissy felé vették az irányt (itt található a legnagyobb francia reptér). A France Info a héten sugárzott riportjában Karine Duc, az egyik legnagyobb agrár-koordinációs szervezet társelnöke (Coordination Rurale de Lot-et-Garonne) úgy nyilatkozott, hogy "le kell zárni a fővárost, ehhez pedig Rungis-t kell blokád alá venni, mert akkor az egész párizsi medence éhezni fog, és mindenki figyelni fog ránk".

Rungis a délen fekvő Orly repülőtér és Párizs közötti előváros, itt futnak össze a déli autópályák, egyúttal blokád alá kerül a légi úton bonyolított teherforgalom is, ami döntően Orly repterére érkezik.

A szakszervezet felkészült a logisztikai feladatokra: elegendő benzin és élelmiszer áll rendelkezésre, az ország északi részén buszokat bérelnek azoknak, akik el akarnak jönni a tüntetésre, így várhatóan a nemcsak traktorokkal, hanem másképp is tiltakozni fognak a gazdák. A „Le Figaro” információi szerint a szocialista vezetésű párizsi városháza semmilyen tájékoztatást nem tudott az ügyben adni, mindenkit a rendőr-főkapitánysághoz irányítottak.

Marseilleben teljesen leállt A50 autópálya, de a többi út is zsúfolt, az A7-es és A55-ös sztrádán is csak lépésban lehet haladni.

15 ezer rendőr próbálja feltartani a gazdálkodókat

A kormány 15 ezer rendőrt és csendőrt mozgósított hétfőre, hogy megakadályozzák a traktorok bejutását a nagyobb városokba - jelentette ki Gérald Darmanin belügyminiszter vasárnap este, hozzátéve, hogy "nagy mértékletességre" szólította fel a rendőröket.

Taxisok is csatlakoznak a blokádhoz

A gazdálkodók után a taxisok úgy döntöttek, hogy hétfőn blokkolják a bordeauxi körgyűrűt, a Párizs és Spanyolország közötti közlekedési csomópontot - írta a le Figaro. A taxisok célja betegszállítás díjazási feltételeinek újratárgyalása az Egészségbiztosítóval.

A Bordeaux Métropole and Gironde Taxi Union (STBMG) 500-800 taxi mozgósítását jelentette be a blokádhoz. A prefektúra megerősítette, hogy több száz autóra számítanak ezen az úton, amelyet már múlt szerdától péntekig több száz dühös gazda blokkolt. Hasonló akciókat jelentettek be Lyonban és Marseille-ben is.

Európa több országában is hatalmas tüntetések vannak Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Christian Charisius
Az Origo itt írt arról, hogy kedden illegális migránsok belehajtottak az egyik blokádba és egy borjútenyésztő asszonyt, valamint a kislányát megölte.
Egyértelmű, hogy a Németországban decemberben kezdődő és Franciaország után már Belgiumra is átterjedő gazdaelégedetlenség oka és felelőse, ahogy Jordan Bardella, a Nemzeti Tömörülés elnöke fogalmazott, „Macron Európája”,

azaz az Európai Bizottság, Brüsszel. A teljesíthetelen adminisztratív terhek mellett a 2020-ban meghirdetett a „Farmról a villáig” program és stratégia az agrártermelés „kizöldítésére” hivatkozva drasztikus termeléscsökkentést idéz elő, az európai technokraták szerint 2030-ra 13 százalékkal kell csökkenteni a termelést.

Salon-de-Provence, 2024. január 27. Forrás: MTI/EPA/Sebastien Nogier
Ez pedig, ahogy a Republikánus Párt európai parlamenti frakcióvezetője, François-Xavier Bellamy fogalmazott, „súlyosan rombolni fogja az egyes tagállamok élelmezési szuverenitását és arra kényszeríti őket, hogyan olyan országokból vásároljanak élelmiszert, ahol nem környezettudatos termelés folyik.” Francia agrárszakemberek szerint az Európai Bizottság többek között ukrán és latin-amerikai agrártermékekkel akarja elárasztani Európát, bár jelenleg Franciaország nem támogatja a Mercosur megállapodás megkötését, az Európai Bizottság óriási nyomás alá helyezte Macront a mielőbbi jóváhagyás érdekében.

Brüsszelt ez nem érdekli

Az Európai Unió és a Braziliával, Uruguay-jal, Argentínával és Paraguay-jal kötött úgynevezett Mercosur megállapodás a latin-amerikai mezőgazdasági termékek 82 százalékát lényegében vámmentessé tenné, a marhahús importkvótáját 55 ezer tonnában, a sertéshúsét 25 ezer tonnában szabná meg, de érintett például a mézipar vagy a sajtok is.
Forrás: MTI/EPA/Sebastien Nogier

Láthatóan Brüsszelt az sem érdekli, hogy a megállapodásban érintett importtermékeket teljesen más, jóval „lazább” szabályok alapján állítják elő a latin-amerikai gazdák, egyáltalán nem környezettudatos technológiákat alkalmaznak és olcsóbb kemikáliákat használnak fel, illetőleg a hús eredetének nyomon követésére is jóval egyszerűbb szabályok vonatkoznak, mint amelyeket az európai gazdáknak kell teljesíteniük.

Szintén nagy veszélyt jelentenek a francia gazdákra is az olcsó és rossz minőségű ukrán gabonák.