Itt a lelepleződés: véletlenül beismerték az amerikaiak, hazudtak a háborúról

BIDEN, Joe; ZELENSZKIJ, Volodimir
Washington, 2023. szeptember 23. Joe Biden amerikai elnök (j) fogadja Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2023. szeptember 21-én. Zelenszkij az ENSZ-Közgyűlés 78. ülésszakára érkezett az Egyesült Államokba. MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Julia Nikhinson
Vágólapra másolva!
Miközben a mindennapi amerikai adófizetők az inflációval és a megélhetésért küzdenek, az ő pénzükből támogatják az ukrajnai kisvállalkozásokat – derül ki a CBS News 60 Minutes című műsorának friss riportjából. Közben a háborúpárti szenátor, Lindsey Graham beismerte: a háború egy jó üzlet Amerika számára és Oroszország meggyengítéséért zajlik.
Vágólapra másolva!

A riport szerint a legalább 43 milliárd dolláros katonai segély mellett az Egyesült Államok közel 25 milliárd dollárnyi nem katonai támogatást pumpált Ukrajna gazdaságába az ukrajnai háború 2022. februári kezdete óta.

Az amerikai adófizetők pénzének egy része a „kisvállalkozások", például egy tervezői kötöttárucég támogatására ment el Ukrajna fővárosában, távol a frontvonaltól.

A kötöttárucég tulajdonosa, Tatjána Abramova a CBS Newsnak elmondta:

– mondta.

Arra a kérdésre, hogy Ukrajna gazdaságának támogatása hogyan segítene a háború megnyerésében, Abramova így válaszolt:

A CBS News szerint az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége még abban is segített Abramovának, hogy vásárlókat találjon a tengerentúlon.

A riport szerint cége több mint 70 alkalmazottat és családjukat támogatja.

Abramova a CBS Newsnak elmondta:

Mindez akkor történik, amikor az amerikaiak a megélhetésért küzdenek – derül ki a Bloomberg vasárnapi jelentéséből:

Az infláció az egy évvel ezelőttihez képest enyhült, de ez nem javít lényegesen az amerikaiak fájdalmán, akik még mindig sokat fizetnek a benzinkutaknál és az élelmiszerboltokban. Ennek eredményeképpen egyre nagyobb a szakadék a döntéshozók között, akik az inflációs mutatók lehűlését a haladás jeleként emlegetik, és az emberek között, akik a megélhetésért küzdenek. Még akkor is, ha a Federal Reserve által favorizált árnövekedési mutató enyhül, az élelmiszerek, a benzin, a gépjármű-biztosítás és más alapvető élelmiszerek ára két évnyi tartós emelkedés után még mindig emelkedik.

Lindsey Graham szenátor azzal érvelt, hogy a segélyek küldése Ukrajnának „nagyszerű üzlet Amerika számára".

– mondta Graham a CBS Newsnak.

Joe Biden és Zelenszkij elnök (Fotó: MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Julia Nikhinson) Forrás: MTI/EPA/Consolidated News Photos pool/Julia Nikhinson

Az ukrán hadsereg egy hadnagya azt mondta a csatornának, hogy az ukránok „az életükkel fizetnek".

– mondta.

A Transparency International szerint Ukrajna a második legkorruptabb ország Európában,

de politikusai ragaszkodnak ahhoz, hogy az ország nyomon követi az amerikai segélyeket, és nem hagyja, hogy azokat eltérítsék.

A jelentés szerint azonban az amerikai tisztviselők most négy olyan bűnügyet vizsgálnak, amelyek nem katonai célú segélyekkel kapcsolatosak. Emellett

csak ebben az évben 170 ukrán kormánytisztviselő – köztük magas rangú katonatisztek – ellen emeltek vádat korrupciós ügyekben.

Most a Biden-adminisztráció további 24 milliárd dollár jóváhagyását kéri a kongresszustól, amivel az Ukrajnának nyújtott amerikai segélyek összege a háború kezdete óta 135 milliárd dollárra emelkedne.

Az amerikai közvélemény egyre kevésbé támogatja az Ukrajnának nyújtott támogatást, és az USA gazdasága is lassul, több mint két tucat amerikai szenátor és törvényhozó szerint egyetlen dollárnak sem szabadna Ukrajnába mennie.