Kábítószer-kereskedő amerikai katonák buktak le Dél-Koreában

Vágólapra másolva!
A dél-koreai rendőrség nyomozást folytat 17 amerikai katona és további öt személy ellen, akik állítólag katonai postai küldemények útján szintetikus marihuánát csempésztek az országba és annak terjesztői vagy fogyasztói voltak.
Vágólapra másolva!

Ez azt követően történt, hogy májusban a két legnagyobb tengerentúli támaszponton lecsaptak a hatóságok. Egy filippínót és egy dél-koreaiat letartóztattak, az ügyészek pedig mind a 22 gyanúsított ellen vizsgálatot indítottak. A dél-koreai rendőrség és az amerikai hadsereg Bűnügyi Nyomozó Osztálya közös razzia során

77 gramm szintetikus kannabiszt, több mint négy kilogramm gőzöléshez használt "kevert folyadékot" és összesen 12 850 dollár (4,6 millió forint) készpénzt találtak

a gyanúsítottaknál. Azzal vádolják őket, hogy szintetikus marihuánát – amelyet K2 és Spice utcanéven ismernek – csempésztek az országba az amerikai hadsereg postai szolgálatán keresztül.

Közülük heten feltételezhetően részt vettek a kábítószer értékesítésében, 12-en fogyasztók voltak, hárman pedig közvetítőként működtek közre. Egy katona házastársa és egy másik katona menyasszonya is érintett - írja a BBC.

A rendőrség szerint a 17 katona jelenleg a fővárostól, Szöultól nem messze fekvő Humphreys-táborban, és a Camp Casey-ben állomásozik.

Állítólag Snapchaten keresztül kommunikálva terjesztették a kábítószert a bázisokon.

Az Egyesült Államok koreai haderőneme szerdán közölte, hogy tudott a vizsgálatról, ennek ellenére egyetlen katonát sem vettek őrizetbe és vontak felőlősségre.

A szintetikus marihuána az úgynevezett THC, a marihuána fő pszichoaktív összetevője alapján készül.

Bár a kannabiszhoz hasonló hatásai vannak, jellemzően erősebb és károsabb akut pszichotikus, paranoiás hallucinációt és súlyos izgatottságot vált ki. Folyékony formában gyakran használják elektroniks cigarettákba töltve, ezért nehéz észrevenni.

Dél-Koreában a marihuána-kereskedelemért elítélteket öt évtől életfogytiglani börtönbüntetésre ítélhetik.

A kábítószer-birtoklás maximum öt év börtönbüntetést vagy körülbelül 37 200 dollár (közel 13,5 milió forint) pénzbírságot von maga után.