Látássérült gyerekek számára dob piacra játékokat a Lego

LEGO, gyár, Billund, Dánia, játék
The entrance to LEGOLAND is pictured on November 29, 2022, in Billund, Denmark. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Vágólapra másolva!
Braille-írásos számokkal és betűkkel ellátott játékkockákat lehet majd szeptembertől vásárolni - írja Guardian.
Vágólapra másolva!

A Guardian ír arról a fejleményről, miszerint a világ legnagyobb, leghíresebb játékgyára,

a dániai alapítású Lego szeptembertől kezdi árusítani a Braille-írással ellátott játékkockákat, hogy segítsen a vak és gyengénlátó gyerekeknek megtanulni az érintésalapú ábécét.

Hasonló játékkockákat eddig is gyártott a Lego, azonban idáig csak oktatási intézmények, iskolák és óvodák számára voltak elérhetők a különleges játékok.

Szeptembertől azonban kereskedelmi forgalomba kerülhetnek azok a játékok, amelyek kifejlesztésében a legnagyobb európai látássérült- és gyengénlátó érdekvédelmi szervezetek is részt vettek.

A dániai játékgyár a legnagyobb európai gyengénlátó érdekvédelmi szervezetekkel együttműködve fejlesztette ki a különleges játékot Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Az Európai Vakok Uniója (az EBU, amelynek tagja a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége) szerint a Braille-írás ismerete jobb helyesírást, olvasást és írást eredményez, ami hozzájárul az oktatás magasabb szintjéhez és a látássérültek jobb foglalkoztatási lehetőségeihez.

- mondta Dave Williams, a Royal Institute of Blind People, a brit vakok és gyengénlátók érdekvédelmi szervezet egyik vezetője, amikor kifejtette a Braille-írásos játékkockák előnyeit.

Azt is mondta még, hogy a Braille-írás megtanulása a Lego segítségével kevésbé lassú és unalmas folyamat, valamint hozzátette: egy olyan játék használata, mint amilyen a Lego

Rasmus Løgstrup, a Lego csoport vezető tervezője a Braille-írásos kockákról elmondta, hogy

A Guardian szülőket és gyerekeket is megszólaltatott az új játékokkal kapcsolatban, akik kifejezetten örültek annak, hogy a hasonló játékszerek mostmár elérhetők a szélesebb nyilvánosság számára. Megszólaltatták a kis Oliviát, aki 17 hónapos korában egy agydaganat miatt vesztette el látását, aki azt mondta:

A hatéves és annál idősebb gyermekeknek szánt csomagok hat angol nyelvű országban, köztük az Egyesült Királyságban, Írországban, az Egyesült Államokban és Ausztráliában, valamint öt francia nyelvű országban, köztük Belgiumban, Kanadában és Svájcban lesznek megvásárolhatók. Az olasz, német és spanyol változatok várhatóan jövőre jelennek meg.

Az Egyesült Királyságban

egy csomag 79,99 fontba (magyar forintra augusztus 24-i árfolyamra átszámítva délután negyed egykor körülbelül 35 850 forintba) kerül és online lesz megvásárolható.

Csomagonként 287 kockát fog tartalmazni öt színben, fehér, sárga, zöld, piros és kék, valamint teljesen kompatibilisek lesznek a többi Lego játékkal. A Legónál most azon dolgoznak, hogy minél több csoport számára is elfogadhatóvá tegyék az új játékokat.