Szijjártó Péter: Széles körű magyar-egyiptomi vasúti járműgyártási együttműködés indulhat

SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2023. június 21. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a kínai Huayou Cobalt beruházását bejelentő sajtótájékoztatón a minisztériumban 2023. június 21-én. A cég Ácson építi fel első európai üzemét, amely katódot fog gyártani elektromos akkumulátorokhoz. Az 520 milliárd forintos óriásberuházás 900 új munkahelyet hoz létre. MTI/Kovács Attila
Vágólapra másolva!
A magyar közlekedésipar valaha volt legnagyobb megrendelése nyomán széles körű magyar-egyiptomi vasúti járműgyártási együttműködés indulhat meg a jövőben az afrikai piaci lehetőségeket kihasználva - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Budapesten.
Vágólapra másolva!

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az egyiptomi közlekedési miniszterrel, Kamel al-Vazírral közös sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy a kétoldalú gazdasági együttműködés egyik legmeghatározóbb területe a közlekedési ipar, ugyanis Dunakeszin nagy erőkkel zajlik az észak-afrikai országba szállítandó vasúti kocsik gyártása. Kiemelte, hogy

a hazai közlekedési ipar valaha volt legnagyobb megrendelése eredetileg háromoldalú, orosz-magyar-egyiptomi projekt volt, viszont az időközben bekövetkezett nagy geopolitikai változások nyomán mára kizárólag a Ganz-MÁVAG felelős a teljesítésért.

Rámutatott, hogy Magyarországról eddig 255 vasúti kocsit szállítottak ki, és a megrendelt további 314 kocsi gyártása is folyik.

- mondta.

Úgy vélekedett, hogy

a projekt jelentősége önmagán túlmutat, mivel az az export jelentős bővüléséhez vezetett, márpedig ez alapvető fontosságú a magyar gazdaság teljesítménye szempontjából.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a hazai közlekedési ipar valaha volt legnagyobb megrendelésének nevezte az eredetileg orosz-magyar-egyiptomi projektet. Forrás: MTI/EPA/Justin Lane

- tette hozzá.

Szijjártó Péter tudatta, hogy megegyeztek az egyiptomi vasúti mérnökök és technikusok magyarországi gyakorlati képzéséről a már most is működő ösztöndíjprogram keretében, hogy ezzel a műszaki lába is biztosított legyen az együttműködésnek.

- összegzett.

Ezt követően kitért arra is, hogy 2024-től évi 115-ről 200-ra emelik fel az egyiptomi hallgatóknak adható felsőoktatási ösztöndíjak számát, miután idén 890 jelentkezés érkezett, ami rekordnak számít.
Valamint érintette az idegenforgalom témáját, aláhúzva, hogy tavaly százezernél is több magyar turista látogatott Egyiptomba, és idén ez a szám tovább nőhet.
Mint közölte, heti tizenkét repülőjárat biztosítja a közvetlen összeköttetést a két ország között, és ez a WizzAirnek megadott gízai engedély nyomán hamarosan tizenötre fog bővülni.

A miniszter végül hangsúlyozta, hogy

Egyiptom nem pusztán magyar, hanem összeurópai szempontból is stratégiai fontosságú partner, amelynek meghatározó a szerepe abban, hogy a védvonalként szolgáló észak-afrikai régió egyik legfőbb bástyájaként féken tartsa a kontinens felé tartó migrációs hullámokat.

Szijjíártó Péter szerint Egyiptomnak összeurópai szempontból is stratégiai partner, mivel nagy szerepe van az Észak-Afrika felől érkező illegális migránciós hullámok megállításában. Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

- szögezte le.

Illetve rámutatott, hogy Kairó rendkívül fontos partner a terrorellenes küzdelemben is, hiszen az ország stabil politikai rendszere nélkül még a mostaninál is súlyosabb lenne a terrorveszély a térségben.