Energiaválság: tizenegymillió britnek okoz gondot a rezsi kifizetése

utcakép Nagy-Britannia
Vágólapra másolva!
Közel 11 millióra emelkedett azoknak a száma Nagy Britanniában, akiknek nehézséget okoz számláik, adósságaik kifizetése - írta a BBC.
Vágólapra másolva!

A portál a Pénzügyi Felügyeleti Hatóság (FCA) kutatására hivatkozva közölte az adatot. A kutatás szerint mintegy 3,1 millióval több embernek okozott nehézséget a számlakifizetés januárban, mint egy évvel ezelőtt, májusban.

A felnőtt lakosság 11 százaléka az előző hat hónapban legalább háromszor nem tett eleget számla, vagy hitelbefizetési kötelezettségének.

"Kutatásunk rávilágít arra, hogy az emelkedő megélhetési költségek milyen valós hatást gyakorolnak az emberekre, hogy lépést tartsanak számláikkal, bár örömmel látjuk, hogy az emberek segítséget és tanácsadást vesznek igénybe" - mondta Sheldon Mills, a Bizottság fogyasztóvédelmi és versenyügyi ügyvezető igazgatója.

A legtöbb dolog ára emelkedett, az infláció mértéke 10,1 százalék, ami azt jelenti, hogy az áruk átlagosan több mint 10%-kal drágábbak, mint egy évvel ezelőtt - írta a portál. A kutatók megállapították, hogy

a jelzáloghitellel rendelkező lakosság 29 százalékának és a bérlők 34 százalékának nőttek a törlesztőrészletei

az idén januárig tartó hat hónapban.

A kutatócsoport arra utaló jeleket is látott, hogy egyesek csökkentették vagy felmondták biztosítási szerződésüket, hogy enyhítsék a költségvetésükre nehezedő nyomást.

Az FCA elmondta, hogy többször is emlékeztette a cégeket arra, mennyire fontos, hogy támogassák ügyfeleiket, és együttműködjenek velük a fizetési és számlafizetési problémák megoldása érdekében.