Amerika hadihajó haladt át a Tajvani-szoroson

Milius DESRON 15 CTF 71 South China Sea armament defence transport Horizontal
This handout from the US Navy taken and released on April 16, 2023 shows the Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS Milius (DDG 69) conducting routine operations in the South China Sea. - The US Navy said its guided-missile destroyer the USS Milius had sailed through the Taiwan Strait in a "freedom of navigation" operation carried out days after China staged massive war games around the island. (Photo by Greg JOHNSON / US NAVY / AFP) / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / US NAVY / GREG JOHNSON " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
A Milius amerikai romboló áthaladt vasárnap a Tajvani-szoroson, amit az amerikai haditengerészet rutinműveletnek nevezett, alig pár nappal azt követően, hogy Kína befejezte a sziget közelében végzett hadgyakorlatot.
Vágólapra másolva!

Az amerikai 7. flotta tájékoztatása szerint az Arleigh-Burke osztályú rakétaromboló a nemzetközi jognak megfelelően, a nyílt tengeren hajózott át a szoroson, és

a művelet arra hívta fel a figyelmet, hogy az Egyesült Államok kiáll a nyitott és szabad indiai- és csendes-óceáni térség mellett.

Az Egyesült Államok a vitatott hovatartozású Dél-kínai-tengeren is rendszeresen hajt végre hasonló, demonstratív műveleteket.

A Milius az előző héten az egyik olyan mesterséges szigetet közelítette meg, amelyet Kína alakított ki az ellenőrzése alatt álló területen, és amelyet ugyanakkor más országok is maguknak követelnek.

A kínai hadsereg az előző héten a precíziós csapásmérést és Tajvan blokád alá vonását gyakorolta, a művelet múlt hétfőn ért véget.

A USS Milius áthajózott a Tajvani-szoroson egy "hajózás szabadsága" művelet keretében, amelyet napokkal azután hajtottak végre, hogy Kína hatalmas hadgyakorlatokat rendezett a sziget körül Forrás: AFP/Greg Johnson

Kína szakadár tartományának tekinti az 1949, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta saját kormányzattal rendelkező szigetet. A kínai vezetés deklaráltan figyelmeztetésnek szánta a Tajvan közelében rendezett hadgyakorlatot, miután Caj Jing-ven tajvani elnök találkozott Kevin McCarthyval, az amerikai képviselőház elnökével.

A Milius áthaladását követően a kínai hadsereg azt közölte, hogy

figyelemmel követte a történéseket, és továbbra is magas szintű készültségben van.

Kína sosem mondott le nyíltan arról, hogy akár erővel is visszaszerezze az ellenőrzést Tajvan fölött.