Novák Katalin: A varsói nyilatkozat tükrözi a magyar álláspontot

Vágólapra másolva!
Elfogadtunk egy közös nyilatkozatot Varsóban, és nagy magyar eredmény, hogy ebbe a béke szó is belekerült, és ez tükrözi a magyar álláspontot - mondta Novák Katalin magyar államfő Portugáliában az Origo kérdésére. A magyar köztársasági elnök és Marcelo Rebelo de Sousa portugál államfő négyszemközti tárgyalást folytattak, majd bejelentették, hogy demográfiai kérdésekben szorosabbra fűzik a kapcsolatokat, Rebelo de Sousa csatlakozott a családbarát államfők csoportjához. A magyar államfő példaértékűnek nevezte a portugál katonai tartalékosi rendszert, mivel 200 ezer fő vesz részt abban, és Magyarország is szeretné a jó tapasztalatokat átvenni. 
Vágólapra másolva!

Közel egyórás négyszemközti tárgyalást folytatott egymással Novák Katalin és Marcelo Rebelo de Sousa. Korábban a Henrik Infáns Rend Nagylánca kitüntetést kapta meg a magyar államfő Marcelo Rebelo de Sousától.

Novák Katalin: Mielőbbi tűzszünetet szeretnénk

Novák Katalin magyar államfő örömtelinek nevezte, hogy ez az első hivatalos állami látogatása. Ide egy szövetségeshez, baráthoz érkeztem.

Novák Katalin ezért köszönetet mondott a portugál nemzetnek. A magyar államfő köszönetet mondott, hogy átvehette a Henrik rendi kitüntetést.

Novák Katalin megismételte, hogy elítéli a putyini agressziót és kiáll Ukrajna területi integritása mellett.

Mivel mi szomszédosak vagyunk Ukrajnával, ezért mindenkor ki fogunk állni a Kárpátalján élő kisebbségekért - mondta Novák.

Fontos meghívás

A magyar államfő felhívta a figyelmet arra, hogy egyre súlyosabb a demográfiai probléma Európában. A legfőbb cél, hogy minél több fiatal vállaljon gyereket.

tette hozzá. Portugália államfője kész csatlakozni a családbarát államfők csoportjához, és a magyar államfő meghívta a budapesti szeptemberi demográfiai csúcsra. Mindezek mellett Novák Katalin meghívta Rebelo de Sousát a portugál-magyar diplomáciai kapcsolatok felvételének ötvenedik évfordulójára.

Novák Katalin példaértékűnek nevezte a portugál tartalékosi rendszert, mivel a dél-európai országban 200 ezer tagja van ennek a szervezetnek. Magyarország is hasonló úton szeretne járni - tette hozzá.

Nagy magyar siker Varsóban

Novák Katalin az Origo kérdésére elmondta, hogy a bukaresti kilencek varsói csúcstalálkozóján bebizonyítottuk, hogy a szövetségünk erősebb, mint valaha.

Novák Katalin kérdésre elmondta, egyelőre nem látszik, hogy gyors béketárgyalások lesznek az ukrajnai háborúban, de ez nem jelenti azt, hogy ne tegyünk meg mindent a béke érdekében.

A jövő héten kezdődő tavaszi parlamenti ülésszakon az Országgyűlés tárgyalni fogja Svédország és Finnország NATO-csatlakozását, és zöld utat fog adni neki - mondta egy másik kérdésre Novák.

Ahogy a NATO, úgy Kína is maradjon ki az ukrajnai háborúból.

Igazságtalanul bánnak el Magyarországgal az uniós források ügyében Brüsszelben - mondta Novák. Magyarország minden feltételt teljesített, így elhárultak az akadályok a források érkezése előtt.

Középpontban az elöregedés problémája

Marcelo Rebelo de Sousa portugál köztársasági elnök arról beszélt, hogy nagy megtiszteltetés számára, hogy az első és egyben legfiatalabb magyar női köztársasági elnököt fogadhatják.

A portugál-magyar kapcsolatok barátiak, nagyra értékeljük a közös értékeinket

- tette hozzá. Az Ukrajnában zajló háború nemcsak európai, hanem globális kérdés - mondta a portugál államfő. Rebelo de Sousa közölte, hogy a háború volt a tárgyalások középpontjában.

A portugál államfő felidézte, hogy Ukrajnában él egy jelentős magyar kisebbség, és ők személyesen élik át a háborút, szolidaritással követjük az eseményeket. A háború óriási árat fizetett mindenkivel, különösen az ukrán néppel. Egy olyan időszakban élünk, amikor nagyon fontos, hogy milyen kimenetele lesz a háborúnak.

Rebelo de Sousa beszélt a magas infláció által okozott kihívásokról. Gazdasági és szociális szempontból kiemeltük az elöregedés problémáját, a statisztikák portugál szempontból nagyon rosszak - mondta a portugál államfő. Úgy gondolja, ez egy kelet-európai problémát is jelent. El kell gondolkodnunk arról, hogy milyen Európát szeretnénk építeni, egy olyan Európát szeretnénk, amely szociálisan igazságos, békés gazdasági prosperitást biztosít, erősebb és a jövőbe tekint - mondta a portugál államfő.

Novák Katalin és Marcelo Rebelo de Sousa Forrás: Origo

Marcelo Rebelo de Sousa kérdésre elmondta, az Unió alapvető értékeit minden tagállamnak be kell tartania.

Katonai tiszteletadás és 21 ágyúlövés

Mint arról korábban beszámoltunk, katonai tiszteletadás és 21 ágyúlövés mellett fogadták Novák Katalint Portugáliában. Lisszabonban Marcelo Rebelo de Sousa, Portugália köztársasági elnöke köszöntötte a köztársasági elnököt.