Nézőpont Intézet: Brüsszel megbukna egy valódi jogállamisági vizsgálaton

Belgium - Brussels - European Commission EUROPEAN UNION BUILDING FLAG FACADE Belgium buildings front EUROPE EU capital apartment building
EU flags outside the European Commission building in the Belgian capital Brussels. 24.06.2017. The European Commission is based at the Berlaymont building, built between 1963 and 1967. In 1992 the Berlaymont building was closed due to the presence of asbestos and extensively renovated. The modernized building reopened on 21 October 2004. - NO WIRE SERVICE - Photo: Sascha Steinach/dpa-Zentralbild/dpa | usage worldwide
Vágólapra másolva!
Brüsszel megbukna egy valódi jogállamisági vizsgálaton - derül ki a Nézőpont Intézet elemzéséből, amelyet a jogi és politikai fejlemények figyelembevételével készített a jogállamiság helyzetéről az Európai Unió intézményeiben.
Vágólapra másolva!

Az intézet szerdán közleményében tudatta az MTI-vel, hogy nyolc megállapítást tett a jogállamiság brüsszeli helyzetéről. Értékelésük szerint a jog uralma helyett egyre inkább a jog figyelmen kívül hagyása és a joggal való visszaélés hatja át az EU működését.

Az EU visszaél a hatalmával Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/usage worldwide Please check additional restrictions!/Sascha Steinach

Úgy fogalmaztak, hogy az Európai Parlamentben (EP) eluralkodott a büntetlenség kultúrája, miközben az EP szerződésellenesen bővítené hatáskörét a tagállamok rovására. Az Európai Bizottság pedig már nem a szerződések semleges őre, amióta a Juncker-bizottság megteremtette a politikailag motivált eljárások és döntések kultúráját - fogalmaztak.

Miközben az uniós intézmények és vezetőik a pluralizmus elkötelezett hívének mutatkoznak, kettős mércével mérik a tagállamokat és a különböző kisebbségi csoportokat, valamint figyelmen kívül hagyják a nemzetállamok vezetői, intézményei és a nemzetállami népszavazások véleményét - írták.

A Nézőpont Intézet közölte: "a szerződéses jogkörök semmibevétele, az intézményes elfogultság, a kettős mérce, a korrupció és a jogbiztonság hiánya" mind aláássa a jogállamisági elveket az EU intézményrendszerében.