Iszlamisták akadályozzák a szíriai felkelők területeire tartó segélyek célba érését

Aleppó, Szíria, házomlás
Rescuers carry the body of a victim after removing it from the rubble of a building that collapsed in Syria's northern city of Aleppo, on September 7, 2022. - Ten people were killed when a five-story building collapsed in the Ferdaws neighbourhood of Aleppo, state media said. "The bodies of six women, three children and a man were recovered, while a child and a woman were rescued from under the rubble and taken to hospital," the official SANA news agency said. (Photo by AFP)
Vágólapra másolva!
A Nagy-Szíriai Felszabadítási Szervezet (Hajat Tahrír as-Sám, HTS) nevű iszlamista fegyveres szervezet jóváhagyására vár az a segélyszállítmány, amely a szíriai kormányerők ellenőrizte területről az ország lázadók kezén lévő részeire tartana - közölte vasárnap egy ENSZ-szóvivő.
Vágólapra másolva!

A szíriai kormány a héten jelentette be, hogy kész segélyt juttatni az országnak arra a részeire is, amelyeket többnyire radikális iszlamista szervezetek ellenőriznek, és ahol súlyos károkat okozott a hétfői földrengés.
Engedélyeztetési problémák adódtak a HTS-sel - mondta a szóvivő, de több részletet nem közölt.
A HTS egyik képviselője az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban a Reuters-nek úgy nyilatkozott, hogy

a csoport nem fogja beengedni a kormányzat által ellenőrzött területekről érkező szállítmányokat,

a földrengés károsultjai számára észak felől, Törökországból érkeznek majd a segélyek.

- mondta.
A csaknem 12 éve húzódó belső konfliktus Szíriában jócskán megnehezíti a segélymunkások dolgát. Csütörtökön is

feltartóztattak egy üzemanyagot és más felszereléseket szállító segélykonvojt, amely a kurd irányítású északkeleti régióból indult a földrengés sújtotta területre.

Dan Stoenescu, az Európai Unió szíriai megbízottja arra kérte vasárnap a szíriai kormányt, hogy működjön együtt bizalommal a segélymunkásokkal. Kiemelte, a vádaskodás kifejezetten akadályozza azt, hogy a segélyeket időben el tudják juttatni a leginkább rászorulóknak.

Címlapi képünk illusztráció!