New York államban legalizálták az emberi maradványok komposztálását

Vágólapra másolva!
New York állam a hatodik lett a sorban az Egyesült Államok államai közül, ami engedélyezte az emberi holttestek komposztálását, miután előző hét szombaton Kathy Hochul, az állam kormányzója jóváhagyta ezt az új temetkezési formát. Az eljárás során a holttest gyakorlatilag egy tartályba zárva több héten át bomlik le. Támogatói szerint ez a temetkezési gyakorlat a hagyományos temetkezés vagy a hamvasztás környezetbarát alternatívája lehet.
Vágólapra másolva!

Az emberi holttestek komposztálása vagy hivatalos nevén a „természetes szerves redukció" egy olyan eljárás, aminek során a holttestet egy tartályba zárják például faforgáccsal, lucernával és az a mikrobák hatására fokozatosan lebomlik, a folyamat több hétig tart - írja a BBC.

Az eljárás végén körülbelül egy hónap után, a keletkezett földet pedig megkapják a hozzátartozók, amit később például virágok vagy fák ültetésénél lehet használni.

A Recompose amerikai cég szerint ezzel a temetkezési módszerrel egy tonna szén-dioxidot lehet megtakarítani a hamvasztáshoz vagy a hagyományos temetéshez képest.

A szén-dioxid-kibocsátás nagymértékben hozzájárul az éghajlatváltozáshoz, a hagyományos temetések a cég szerint pedig nagyon sok természeti erőforrást vesznek igénybe.

Az emberi holttestek komposztálásának hívei szerint ez nemcsak környezetbarátabb, hanem praktikusabb megoldás is a városokban, ahol a temetők számára rendelkezésre álló terület korlátozott.

A hasonló komposztálást alkalmazó temetés egész Svédországban legális, az Egyesült Királyságban pedig az olyan temetések ahol holttestet koporsó nélkül vagy biológiailag lebomló koporsóval temetik szintén engedélyezettek.

A címlapi kép illusztráció!