Gigantikus veszteség a svájci jegybankban

Svájci Nemzeti Bank, SNB
Vágólapra másolva!
Eddigi működésének a leghatalmasabb veszteségét szenvedte el tavaly a Svájci Nemzeti Bank. Akkorát, amibe egy közepes méretű ország simán belerokkanna.
Vágólapra másolva!

Rekordméretű, 132 milliárd svájci frankos, azaz 143 milliárd dolláros veszteséget könyvelhet el 2022-re a Svájci Nemzeti Bank (SNB) – tették közzé az előzetes számot Bernben. Ez a jegybank 116 éves történetének legnagyobb éves vesztesége, amit főként a svájci frank drágulása, valamint a részvény- és a kötvénypiacok zuhanása okozott a központi bank értékpapír-portfóliójában.

Svájci Nemzeti Bank épülete Bernben Forrás: Tony Badwy

A szóban forgó előzetes adat a 2021-es 26 milliárd frankos nyereséghez képest hatalmas fordulatot jelent, és messze meghaladta a bank 2015-ben felállított korábbi negatív rekordját, amely „csupán" 23 milliárd frankot tett ki, és valamivel több, mint Marokkó 2021-es, éves GDP-je.

Az SNB március 6-án teszi közzé a részletes éves adatokat. Az alpesi ország központi bankja hatalmas devizahegyeken ül, amelyeket a frank gyengítése érdekében halmoztak fel 2015 óta. Az SNB csak az elmúlt hónapokban kezdett újra kismértékben devizát értékesíteni.

Jelentős a jegybank részvény- és kötvényállománya is. Így további veszteséget okozott, hogy a globális részvénypiacok tavaly folyamatosan gyengültek, ezzel egyidejűleg a kötvényárak is lejtőre kerültek, mivel a központi bankok világszerte – ahogy az SNB is – kamatemeléssel igyekeztek az infláció ellen küzdeni.

Eközben a hitelintézet erőfeszítései ellenére egyre dráguló svájci frank júliusban az euróval szemben paritás fölé emelkedett, ami tovább növelte a veszteségeket. Szeptemberben már 1,05 eurót ért a frank, és év végére is csak 1,01-ra gyengült vissza, azaz paritás fölött zárta az évet. Ilyen fejleményre az euró bevezetése óta még nem volt példa.

Hatalmasat drágult a svájci frank Forrás: Shutterstock

Az egyetlen nyereséges portfólióelem a 400 millió frankkal felértékelődő arany volt, amelyből a központi bank 1040 tonnát halmozott fel. A gigaveszteség következtében a berni központi hitelintézet nem teljesíti szokásos befizetését a svájci központi és a tartományi kormányok költségvetésébe – áll a közleményben. Tavaly az SNB 6 milliárd frankkal járult hozzá a büdzsékhez.