Erőszakkal sorozzák be a férfiakat az ukrán hadseregbe, köztük a kárpátaljai magyarokat is – videó

kényszersorozás, ukrajna, sorozás
Vágólapra másolva!
Egyre több felkavaró felvétel lát napvilágot arról, hogyan kényszerítik a kárpátaljai és más ukrajnai területekről a férfiakat a hadseregbe. Szakértők szerint ezek a képsorok is azt igazolhatják, hogy nagy bajban van az ukrán hadvezetés, valószínűleg sokkal nagyobb az emberveszteség, mint amit hivatalosan elismernek. Beszámolók szerint beteg, sérült, rokkant emberek is áldozatául esnek a kényszersorozásnak. Szakértői vélemények alapján az ukrán vezetés már többször bebizonyította, hogy érzéketlen a kisebbségek problémájára, így a magyarok is nehéz helyzetben vannak Kárpátalján – hívja rá fel a figyelmet összefoglalójában a Híradó.hu.
Vágólapra másolva!

Pályaudvarokon, benzinkutaknál és piacok közelében is zajlik a kényszersorozás Ukrajnában. Az erről készült videók folyamatosan kerülnek fel az internetre.

Az M1 Híradójának összeállítása erről alább tekinthető meg.

Ennek alapján az elmúlt napok egyik legmegrázóbb felvétele a közép-ukrajnai Cserkasziban készült, ahol

egy családi házából, kisfia szeme láttára ráncigáltak ki egy férfit a katonák, miközben a felesége azt kiabálta, a férjét erőszakkal viszik el a frontra.

Kárpátalján is rendszeresen készülnek ilyen videók.

A kijevi vezetés ugyanis Kárpátaljáról a lehető legtöbb embert be akarja sorozni, hogy velük pótolja a hadsereg veszteségeit.

A helyiek szerint Belső-Ukrajnából jött az a több száz rendőr és katona, akik csoportosan gyűjtik be a férfiakat.

A módszereik napról napra erőszakosabbak, gyakorlatilag embervadászat zajlik Kárpátalján.

Bár hivatalos adatok nincsenek, becslések szerint rengetegen meghaltak már a háborúban, ezért is zajlik a kényszersorozás.

Ukrán katonák egy páncélozott jármű tetején állnak, mielőtt a frontra indulnak a kelet-ukrajnai Donyeck megyében, 2023. január 28-án Forrás: MTI/AP/Andriy Dubchak

Jól látszik, hogy társadalom megszenvedi ezt az időszakot – erről beszélt a Századvég vezető elemzője az M1-en. Palóc André úgy fogalmazott: ez különösen igaz a kárpátaljai magyarokra.

– mondta el az elemző.

De az akció szinte valamennyi kisebbséget érinti.

– erről pedig már a Mathias Corvinus Collegium geopolitikai műhelyének kutatója beszélt.

Somkuti Bálint kifejtette: „Az így besorozott emberek, azok nem fognak jól harcolni, hiszen nem akartak elmenni, több helyről is jött hír, hogy mozgássérült vagy szellemileg sérült embereket is berángattak és gyakorlatilag erőszakkal beöltöztettek – ez tipikusan abban az országban szokott megjelenni, ahol már nagyon komoly emberhiány van."

Miközben Ukrajnában sorra viszik el erőszakkal a frontokra az embereket, a nyugati országok is bekapcsolódnak a harcba: sorra ajánlanak fel tankokat. Szakértők mutattak rá, hogy mindez felelőtlen lépés.

Súlyos korrupciós válsággal küzd Ukrajna

Nemrég ugyanis kiderült, hogy

az ukrán védelmi tárca túl magas áron – a piaci ár három-négyszereséért – szerzett be élelmiszereket a hadseregnek.

Erről az Origo itt számolt be részletesen.

A botrányt leváltási hullám követte. Magas rangú ukrán tisztségviselők jelentették be távozásukat.

Csakhogy a legtöbben nem tarják hitelesnek az elnök által elrendelt tisztogatást sem, főleg azután, hogy egy olasz lap beszámolója szerint tavaly nyáron Volodimir Zelenszkij toszkánai villáját orosz bérlők vették ki, miközben a két ország már háborúban állt egymással. A hírről az Origo itt írt.

Elemzők szerint

Zelenszkij feláldozta korrupt felső vezetőit, cserébe azért, hogy a Nyugat tankokat küldjön.

Úgy fogalmaztak: minden jel arra utal, hogy az ukrán felső vezetést nagyon gyorsan kellett megtizedelnie az elnöknek, nem várhatott azzal egy esetleges békésebb időszakra.