A magyargyűlölő Verhofstadt a brüsszeli korrupciós botrány főszereplőjével Marokkóban üzletelt

Az intézmények újragondolása, beszélgetés, Guy Verholstadt, Eva Kaili
Vágólapra másolva!
Kiderült, hogy a brüsszeli korrupciós botrány főszereplője, Eva Kaili görög baloldali EP-képviselő Guy Verhofstadt magyarellenes belga politikussal Marokkóban konferenciázgatott helyi kormányzati szereplők és lobbisták társaságában. Még közös fotó is készült róluk. Márpedig Kaili élettársa, Francesco Giorgi bevallotta, hogy pénzt fogadtak el a marokkói titkosszolgálattól, hogy az arab ország érdekeit szolgálják. Magától adódik a kérdés: mégis mit keresett  a rengeteg korrupciós ügyben érintett Verhofstadt egy ilyen konferencián? A magyargyűlölő liberális frakcióvezető egyelőre nem hajlandó magyarázatot adni.
Vágólapra másolva!

Ahogy arról az Origo beszámolt, a brüsszeli korrupciós botrány három gyanúsítottja, név szerint Francesco Giorgi (Eva Kaili görög baloldali EP-képviselőnő élettársa), Pier Antonio Panzeri és Andrea Cozzolino a marokkói titkosszolgálattól (DGED) is kapott pénzt. A baloldali olasz politikusok a DGED embereivel Rabatban, Brüsszelben és Varsóban találkoztak.

Eva Kaili a katari munkaügyi miniszter társaságában Forrás: Twitter/Labor Ministry of Qatar

A marokkói szálat megerősítette Francesco Giorgi. Eva Kaili olasz élettársa arról is beszélt, hogy a külföldi pénzek tisztára mosására „civil" szervezeteket használtak fel.

A Politico alapján írtunk arról, hogy a korrupciós botrányban érintett Pier Antonio Panzerit, az Európai Parlament korábbi olasz baloldali képviselőjét, aki a közgyűlés Maghreb-országok küldöttségét vezette, 2014 júliusában kitüntette VI. Mohamed marokkói király. Szintén ugyanakkor kapott VI. Mohamedtől kitüntetést Abderrahim Atmoun, az EU-Marokkó vegyes parlamenti bizottság akkori elnöke. Atmoun jelenleg Marokkó varsói nagykövete. Ezáltal kap értelmet a varsói találkozó az olasz baloldali politikusokkal. A nagykövet közösségi oldalán pedig szerepel Francesco Giorgi is.

A V4NA nemzetközi hírügynökség információi szerint a korrupciós botrány főszereplője,

Eva Kaili társaságában feltűnt egy marokkói konferencián Guy Verhofstadt magyarellenes belga brüsszeli liberális politikus.

Ezeken a konferenciákon az úgynevezett blokklánc technológia – amelyet először a kriptovalutákhoz fejlesztettek ki – vezető képviselői összehozzák a különböző vállalatokat, marokkói kormányzati szerveket és kezdő vállalkozókat, hogy megvitassák a legsürgetőbb kérdéseket, amelyek az innovációt, a gazdasági növekedést, valamint a blokklánc- és a digitális eszközök fejlődését mozdítják előre.

Nem mellesleg a technológiai világ lobbistái is részt vesznek ezeken a találkozókon.

A 2018-as eseményről fotó is készült, amely alapján Verhofstadtot Kailitől mindössze két szék választotta el. A nemzetközi hírügynökség szerint a két brüsszeli politikus jó kapcsolatot ápol egymással.

Marokkó egyébként a világ egyik legkorruptabb állama, Verhofstadtról és Kailiról pedig köztudott, hogy nem hívei az átláthatóságnak, így magától adódik a kérdés, hogy

mégis mit keresett a két brüsszeli bürokrata tech-lobbisták, helyi kormányzati szereplők és üzletemberek társaságában? Vajon lehet-e vagy lehetett-e közük bármiféle lobbizáshoz Marokkó érdekében?

Az ebből következő kérdés magától adódik: vajon kaphatott-e valamit cserébe Verhofstadt?

Egyelőre annyi biztos tudásunk van, hogy Kaili olasz élettársa, Francesco Giorgi kapott pénzt a marokkói titkosszolgálattól lobbizásért cserébe, de Verhofstadt esetleges szerepét homály fedi.

Soros emberei is szerepelnek a botrányban

Az Il Giornale olasz lap szerint

Pier Antonio Panzeri Soros György amerikai milliárdos bizalmas szövetségese.

Pier Antonio Panzeri Forrás: Anadolu Agency via AFP/2016 Anadolu Agency/Amine Landoulsi

Verhofstadt is Soros fontos szövetségese, ez közös pont a két brüsszeli bürokrata között.

A brüsszeli baloldal korrupciós botrányának egyik szereplője Niccolò Figà-Talamanca, aki a „No Peace Without Justice" nevű „civil" szervezet (NGO) főtitkára. A „No Peace Without Justice" NGO egyik partnerszervezete pedig Soros alapítványa, az Open Society Institute (OSI).

Niccolò Figà-Talamanca korábban a Lawyers' Committee for Civil Rights Under Law nevű NGO-nál dolgozott tanácsadóként.

Niccolò Figà-Talamanca Forrás: NurPhoto via AFP/Gloria Imbrogno/LiveMedia/NurPhoto/Gloria Imbrogno

Az NGO Stop Hate Project nevű projektjét 2017-ben támogatta a Soros alapítvány. Lawyers' Committee for Civil Rights Under Law időközben Human Rights First-re változtatta a nevet. A Human Rights First is kap Sorostól pénzt, a magyarországi baloldal bukott miniszterelnök-jelöltje,

Márki-Zay Péter pedig bevallotta, hogy 2019 májusi amerikai útján találkozott a szervezet képviselőivel.

Maga Eva Kaili is kapcsolatba hozható Soros Györggyel, a korrupt görög politikus ugyanis tagja az amerikai milliárdos támogatásával létrejött Külkapcsolatok Európai Tanácsának (ECFR) nevű összeurópai lobbiszervezetnek. Az ECFR magyar tagjai között foglal helyet a baloldal DatAdat-botrányának két főszereplője, Bajnai Gordon volt miniszterelnök és Dessewffy Tibor, Gyurcsány Ferenc egykori bizalmasa. A szervezet tagja Gyurcsányné, illetve Karácsony Gergely volt városdiplomáciai főtanácsadója, Korányi Dávid, aki Amerikában több mint 3 milliárdot gyűjtött össze a hazai dollárbaloldal kampányára, csak éppen azt nem lehet tudni, hogy mégis kik adták a pénzt. Termesztésen Soros György, illetve a fia, Alex Soros is ECFR-esek.

Marokkó hallgat

Marokkó a brüsszeli korrupciós botrányra hivatalosan egyelőre nem reagált, Katar viszont igen. A brüsszeli Politico szerint az öböl-menti állam ismét

tagadta, hogy megvesztegette volna az EP-képviselőket, egyúttal tiltakozott amiatt, mert az Európai Parlament a katari tisztségviselőket kitiltotta az intézményből, egyúttal pedig felfüggesztették a két entitás közötti közeledéssel, együttműködéssel kapcsolatos jogalkotási procedúrát, ideértve a vízumliberalizációt és a légi közlekedést is.

A katari állam diszkriminációra és előítéletességre is panaszkodott, az olajban és gázban gazdag állam egyik név nélkül nyilatkozó diplomatája arról is beszélt, hogy

az ügynek hatása lehet az energetikai kérdésekkel kapcsolatos tárgyalásokra.

Katar továbbá Belgiumot is bírálta, amiért nem tájékoztatta az Öböl-menti államot a nyomozásról, amely a belga hatóságok szerint nagyjából egy éve folyamatban van.

A belga hatóságok legalább 20 lakásban és irodában tartottak razziát Belgiumban, Görögországban és Olaszországban.

Ahogy arról már több alkalommal írtunk, a hatóságok három különböző helyen nagy mennyiségű készpénzt foglaltak le: 600 ezer eurót Eva Kaili otthonában, több százezer eurót bőröndbe rejtve egy brüsszeli szállodai szobában Eva Kaili apjánál, és körülbelül 150 000 eurót egy európai parlamenti képviselő lakásában. A hatóságok célkeresztjébe került egy ingatlanvállalat is, amelyet a görög EP-képviselőnő a szintén őrizetbe vett Francesco Giorgival együtt alapított a közelmúltban. A hatóságok szerint ezzel akarták tisztára mosni a rengeteg pénzt.

A belga rendőrség összesen közel 1,5 millió euró készpénzt foglalt le.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!