Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Franciaországban nem javult az üzemanyag-ellátás

Fessenheim, Francia, áram, rezsi, erőmű, szélturbina,  Horizontal ILLUSTRATION AERIAL VIEW ENERGY AND RAW MATERIALS POWER PLANT ELECTRICITY NUCLEAR POWER PLANT
This aerial photograph taken on February 21, 2020, shows Fessenheim nuclear powerplant in Fessenheim, eastern France. - France will start closing its oldest atomic power plant after 43 years in operation, the first in a series of reactor shutdowns but hardly a signal the country will reduce its reliance on nuclear energy anytime soon. (Photo by SEBASTIEN BOZON / AFP)
Vágólapra másolva!
A francia olajfinomítók többségében folytatódott a fizetésemelési követelésekkel meghirdetett sztrájk csütörtökön, emiatt a töltőállomások harmadánál akadozott az üzemanyag-ellátás, miközben a kormány újabb tiltakozókat kötelezett munkafelvételre.
Vágólapra másolva!

Franciaország hét olajfinomítójából csütörtökön már csak ötben sztrájkoltak az előző napi hat helyett, ezek közül egy az amerikai Esso-ExxonMobilhoz, négy pedig a francia TotalEnergies-hez tartozik.

A dolgozók mindkét vállalatnál az infláció mértékével megegyező fizetésemelést, valamint az olajipari vállalatok elkönyvelt nyereségének igazságosabb elosztását követelik.

Az Esso-ExxonMobilnak a délkeleti Fos-sur-Mer-ben található olajfinomítójában a dolgozók azonban csütörtökön már felvették a munkát, miután hétfőn a cég többségi szakszervezetei megállapodtak a vezetőséggel a fizetésemelésekről.

A TotalEnergies-nek az északi Flandres-ban található olajfinomítójában csütörtökön a prefektúra megkezdte az eljárást, amely alapján

a sztrájkolókat egyesével kötelezik a munkafelvételre.

Az energetikai átállásért felelős tárca adatai szerint az ország mintegy kétszáz kőolajtárolójából hét nagy telephelyet foglaltak el a sztrájkolók, és nem engedik a tartálykocsik közlekedését.

Átlagosan három órát kell várakozni azon töltőállomások előtt, ahol van üzemanyag.

A nyitva tartó benzinkutaknál viszont folyamatosan emelkedik az üzemanyag ára. A kormány szerint a kutak harmadánál vannak ellátási gondok az ország teljes területén, de leginkább az északi országrészben.

TotalEnergies üzemanyagraktár Forrás: AFP/Denis Charlet

A sztrájkot három héttel ezelőtt meghirdető CGT szakszervezet csütörtökön a munkabeszüntetés kiszélesítésére szólított fel az olajipari ágazat valamennyi vállalatánál.

A konfliktus elhúzódásától tartva a kormány csütörtökön a fizetések megemelésére kérte a TotalEnergies-t.

Bruno Le Maire gazdasági miniszter úgy vélte, hogy az olajipari vállalatnál megvan a fedezet a követelések kielégítésére, és ezért a vállalatnak kötelessége azt megtenni.

A TotalEnergies vezetősége mindeddig csak a jövő évi béremelésekről kívánt tárgyalni, a sztrájkot meghirdető CGT szakszervezet - a növekvő infláció miatt - a 2022-es bérek 10 százalékos emelését is követeli. Ebből 7 százalék lenne az infláció, 3 százalék pedig a cég által elkönyvelt nyereség igazságosabb elosztásának eredménye. A TotalEnergies a közelmúltban jelentette be, hogy részvényeseinek újabb 2,6 milliárd eurónyi rendkívüli osztalékot fizet ki, miután az első fél évet 10,6 milliárd eurós nyereséggel zárta.

A TotalEnergies csütörtökön egyhavi fizetésnek megfelelő egyszeri kivételes bónuszt ajánlott fel a cég valamennyi dolgozójának, és jelezte, hogy 2023-ra vállalja a 6 százalékos fizetésemelést. Bruno Le Maire szerint a CGT szakszervezetnek "el kell fogadnia a kinyújtott kezet".

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez