Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

34 év börtönt kapott az egyetemista nő Szaúd-Arábiában, mert Twittert használt

Vágólapra másolva!
Salma al-Shehabot, a Leedsi Egyetem hallgatóját azzal vádolták, hogy másként gondolkodókat, aktivistákat követett és retweetelt és 34 év börtönbüntetésre ítélték amikor nyaralni tért haza szülőhazájába, Szaúd-Arábiába.
Vágólapra másolva!

A 34 éves Salma al-Shehabot, aki két gyerek édesanyja, eredetileg három év börtönbüntetésre ítélték, amiért bűncselekményként egy internetes honlapot használt.

Az ügy egyben a legújabb példa arra, hogy Mohammed bin Szalmán trónörökös elnyomó kampánya során a Twitter-felhasználókat vette célba, miközben a szaúdi állami befektetési alapon (PIF) keresztül közvetve jelentős részesedést birtokol az amerikai közösségi médiavállalatban - írja a Guardian.

Salma al-Shehab

A fellebbviteli bíróság azonban hétfőn meghozta az új ítéletet -

34 év börtönbüntetéssel súlytotta a nőt, amelyet 34 éves beutazási tilalom követ

-, miután az ügyész arra kérte a bíróságot, hogy más állítólagos bűncselekményeket is vegyen figyelembe.

A bírósági jegyzőkönyvek fordítása szerint, amelyet a Guardian látott, az új vádak között szerepel az a vád, hogy Shehab segítséget nyújtott azoknak, akik köznyugtalanságot akarnak okozni és destabilizálni a polgári és nemzeti biztonságot azáltal, hogy követte Twitter-fiókjaikat és újra tweetelte az üzeneteiket.

Úgy vélik, hogy Shehab még mindig kérhet új fellebbezést az ügyben.

Minden jel szerint Shehab nem volt vezető vagy különösen hangos szaúdi aktivista sem a királyságon belül, sem az Egyesült Királyságban.

Az Instagramon - ahol 159 követője volt - úgy jellemezte magát, mint fogászati higiénikus, egészségügyi oktató, a Leeds-i Egyetem doktorandusza és a Princess Nourah bint Abdulrahman Egyetem oktatója, valamint mint feleség és Noah és Adam édesanyja.

Twitter-profilja szerint 2597 követője volt. A Covidról és a kisgyermekeiről szóló tweetek között Shehab néha a száműzetésben élő szaúdi disszidensek tweetjeit is retweetelte, amelyek a királyságban lévő politikai foglyok szabadon bocsátására szólítottak fel.

Salma al-Shehab and her family.

Úgy tűnt, hogy támogatja Loujain al-Hathloul, egy prominens szaúdi feminista aktivista ügyét, akit korábban bebörtönöztek, állítólag megkínozták, mert támogatta a női vezetők jogait, és most beutazási tilalom alatt él.

Az Emberi Jogok Európai Szaúdi Szervezete ellenezte a bíróság ítéletét, amely szerintük a leghosszabb börtönbüntetés, amelyet valaha is hoztak aktivistával szemben.

Megjegyezték, hogy sok női aktivistát igazságtalan pereknek vetettek alá, amelyek önkényes ítéletekhez vezettek, és súlyos kínzásoknak, köztük szexuális zaklatásnak voltak kitéve.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről