Bebörtönzik a britek a benzinártüntetőket

Vágólapra másolva!
Durván lecsap a brit rendőrség azokra, akik a rekordmagas üzemanyagárak ellen tiltakozva megismételnék a hétfői forgalomlassító tüntetéseket, amelyek hatalmas káoszt okoztak több autópályán. A tüntetők a belügyminiszterrel együtt úgy vélik: ami sok, az sok, csak éppen nem ugyanarra gondolnak - írta a Világgazdaság. 
Vágólapra másolva!

A britek egy részénél az üzemanyagárak rekordmagasságba emelkedése verte ki a biztosítékot, a hatóságoknál pedig az, hogy ez ellen tiltakozva számos angol és skót autópályán hétfőn nagy káoszt okozó tüntetéseket tartottak, két sávon lelassítva a forgalmat, és csak egyet hagyva szabadon. Magas rangú kormányzati források úgy tudják, Priti Patel belügyminiszter azt várja el a rendőrségtől, hogy éljen a frissen kapott jogosítványokkal, amelyeket a tüntető radikális zöldek ellen nemrég hatályba lépett jogszabály biztosít – írta a The Times. A kiszabható szankciók börtönbüntetést és korlátlan összegű bírságot is tartalmaznak.

Forrás: Origo

A benzin ára literenként 145 pennyről 191,5-re emelkedett az idén az Egyesült Királyságban. Ez több, mint 900 forintnak felel meg, az árstoppal biztosított 480 forintos magyarországinak majdnem a duplája, és az ár 45 százalékát az adók teszik ki.

A tüntetők az adó további csökkentését szeretnék elérni, miután az idén öt pennyt már levett belőle a kormány, és nem zárt ki újabb lépést sem, csakhogy az őszi költségvetési felülvizsgálatnál nem előbb és a nagykereskedelmi árak alakulásától függően.

A FairFuelUK nevű mozgalom szerint – akik egyébként azt a brit szabályt is el szeretnék törölni, hogy 2030-tól már nem lehet benzin- és dízelüzemű járműveket eladni – legalább 20 pennys további adócsökkentésre volna szükség, és azt ígérték, hogy a tiltakozás nőni fog. Howard Fox alapító arra hivatkozott, hogy más európai országok, mint a németek, spanyolok és franciák, jelentősen csökkentették az üzemanyagokat terhelő adókat.

Bár a büntetendő cselekmények az eredeti tervek szerint a radikális környezetvédők kivitelezte akciók voltak, miniszterek szerint a szabályokat a benzinár elleni tüntetőkre is alkalmazni kellene.

tette hozzá a lapnak nyilatkozó hivatalnok.