Friss térképeken az orosz-ukrán háború helyzete

Ukrán válság 2022, orosz, ukrán, háború, Ukrajna
A Ukrainian soldier sits on a tank carryied by a transporter near Bakhmut, eastern Ukraine, on May 12, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Yasuyoshi CHIBA / AFP)
Vágólapra másolva!
Ukrajnának valószínűleg sikerült kiszorítania az orosz erőket Harkov környékéről, a várostól északra fekvő településekről ugyanis kivonulnak az orosz csapatok. Közben azonban délen, Zaporizzsja megyében az oroszok tovább nyomulnak, derül ki az Institute of the Study of War legfrissebb jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Továbbra is tartanak a harcok Azovstalnál is, ahol az orosz csapatk ellenőrzésük alá vonták az autópályát az acélgyár nyugati bejáratánál, írja a jelentés. Szintén az orosz erők értek el előrehaladást Zaporizzsja megyében, ahol

egy tüzérségi lőteret vettek célba.

Forrás: ISW

Harkov környékén azonban az ukrán csapatok hajthattak végre sikeres ellentámadást, a környékről folyamatosan vonulnak ki az orosz csapatok. A térségben az oroszok valószínűleg megpróbálnak fenntartani egy vonalat Belgorodtól Izjumig.

Donbász északi részén szintén sikeres akciót hajthattak végre az ukrán erők, aláásva az orosz erőfeszítéseket, hogy bekerítsék Szeverodonyeck és Liszichanszk településeket, az orosz csapatok ugyanakkor ellenőrzésük alá vonták Oleksandropillia települést Liszichanszk közelében, derül ki az Ukraine War Map Twitter-oldal térképéről.