Térképen az orosz-ukrán háború legfrissebb hadmozdulatai, megindult az új orosz offenzíva

Berezivka, 2022. április 21.
Ukrán katonák Uragan típusú rakétákat szednek össze az orosz támadások után Berezivkában 2022. április 21-én.
MTI/AP/Efrem Lukackij
Berezivka, 2022. április 21. Ukrán katonák Uragan típusú rakétákat szednek össze az orosz támadások után Berezivkában 2022. április 21-én. MTI/AP/Efrem Lukackij
Vágólapra másolva!
Megkezdődött az orosz-ukrán háború második szakasza, jelenleg az orosz erők elsődleges célja a teljes Donbasz régió és Dél-Ukrajna teljes elfoglalása, hogy szárazföldi hidat biztosítsanak a Krím félszigethez; az Institute for the Study of War kutatóintézet szerint az orosz erők Donyeck és Luhanszk megye egészének elfoglalására és a Herszon régió ellenőrzésének megtartására törekszenek.
Vágólapra másolva!

Az orosz hadsereg a háború második szakaszában már Ukrajna keleti és déli területeire koncentrál.

Az elmúlt napokban fokozták a harci tevékenységet ezeken a területeken, céljuk minden bizonnyal Luhansz és Donyeck megyék területének teljes elfoglalása és Ukrajna déli területenék megtartása.

Emellett továbbra is Mariupol kikötőváros teljes bevétele és Azovstal acélművek területén lévő utolsó ukrán ellenállási fészek felszámolása a másodlagos célkitűzés.

Az orosz hadsereg az elmúlt napon Harkov és Izjum illetve Rubizsnye és Popasna városoknál igyekezett áttörni az ukrán védelmet, itt a cél a térségben állomásozó ukrán erők bekerítése lehet.

További heves harcok voltak az ország déli részén is, elsősorban Herszon térségében, a brit hírszerzés legfrissebb jelentése szerint Zaporizzsja körzet felé is támadást indítottak az orosz erők.

Eközben az orosz és szeparatista erők folytatták az Azovstal acélművek bombázását.

Április 22-én több ukrán kormányzati forrás is arról számolt be, hogy az orosz erők felhagytak az Azovstal elleni közvetlen támadásokkal, de továbbra is lövik a létesítményt, és többször elutasították az ukránok kérését, hogy nyissanak humanitárius folyosókat a civilek evakuálására.

Az ipari létesítményt védő erők nagy valószínűséggel nem fogják megadni magukat.

Az orosz és DNR erők megszilárdították ellenőrzésüket Mariupol kulcsfontosságú épületei felett, az utolsó ukrán ellenállási gócok felszámolása csak idő kérdése.