Tüntetőkre nyitottak tüzet a katonák Almatiban - videó

Kazahsztán, tüntetés, 2022 január
Almati, 2022. január 5. Rohamrendőrök készenlétben állnak, hogy ha szükséges megállítsák a tüntetőket Almati központjában 2022. január 5-én. Ezen a napon Aszkar Mamin kazah kormányfő lemondott, miután az előző esti tüntetések során közel 100 rendőr is megsérült. A miniszterelnök lemondása egyben a teljes kormány lemondását is jelenti. A tiltakozást az váltotta ki, hogy a kormány feloldotta a cseppfolyósított gáz árplafonját, aminek következtében megemelkedett a benzin népszerű alternatívájaként használt termék ára. MTI/AP/Vladimir Tretyakov
Vágólapra másolva!
Tüzet nyitottak csütörtökön katonák azokra, akik feltételezésük szerint a zavargásokat szítják Almati főterén a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint; a legfrissebb hírek szerint többen meghaltak és megsebesültek a lövöldözésben. A katonák hangosbemondón a tér elhagyására szólítottak fel ezt megelőzően, és figyelmeztették a zavargások résztvevőit, hogy ellenkező esetben tüzet nyitnak.
Vágólapra másolva!

A tájékoztatás szerint a katonák autókat is célba vettek.

Szemtanúk elmondták, hogy több hangos robbanást is hallottak a tüntetés helyszíne felől, a lövöldözés pedig mintegy negyedórán át tartott.

A Tass.com legfrissebb cikke szerint a Köztársaság téren történt lövöldözésnek több halálos áldozata is van, illetve többen megsebesültek.

A kazahsztáni tüntetések január 2-án kezdődtek az ország délnyugati részén fekvő Mangisztau régióbeli Zsanaozenben és Aktauban, ahol

a lakosok a cseppfolyósított gáz árának emelkedése ellen tiltakoztak.

A zavargások kedden átterjedtek a többi között az ország legnagyobb városára, Almatira is.

A kazah kormány lemondott, szerdán este az ország egész területén rendkívüli állapotot hirdettek ki.

A kazah hatóságok azt közölték, hogy Almatiban és több más városban

Az összecsapásokban az egészségügyi minisztérium szerint már több mint ezren megsebesültek, 62 ember állapota súlyos. Hivatalos tájékoztatás szerint a biztonsági erők 13 tagja meghalt, a kazah állami televízió pedig azt közölte, hogy két rendőrt lefejeztek Forrás: AFP/Alexander Platonov

Az összecsapásokban az egészségügyi minisztérium szerint már több mint ezren megsebesültek, 62 ember állapota súlyos.

Hivatalos tájékoztatás szerint a biztonsági erők 13 tagja meghalt, a kazah állami televízió pedig azt közölte, hogy két rendőrt lefejeztek.

A belügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy mind ez idáig 2000 embert tartóztattak le.

Kaszim-Zsomart Tokajev elnök szerdán bejelentette, hogy segítségért fordult az Oroszország vezette, több volt szovjetköztársaságot tömörítő katonai szövetség, a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete államfőihez az országát fenyegető "terrorveszély" ellen.