Történelmi hóvihar Torontóban - videó

Kanada, hó, Toronto
Városi busz akadt el a téli viharban Torontóban (Ontario, Kanada) 2022. január 17-én, hétfőn. reggel, ami megzavarja az utazást és több ezer otthon áramellátását.
Vágólapra másolva!
Torontóban egyes részein akár 60 centiméteres hó is eshet - írja a CityNews. Hétfőn óriási hóvihar sújtotta a térséget, már most - a 30-40 centis hó miatt - a bajba jutott autósokat menteni kell. A vihar várhatóan kedden enyhül.
Vágólapra másolva!

A vihar vasárnap este kezdődött és hétfőn tetőzött, emiatt a hóviharriasztás több órán át érvényben volt. Az előrejelzések szerint 60 centiméter hó is eshet a vihar végeztével.

Elakadt autók a hóban Torontóban Forrás: AFP/Cole Burston

Emellett 50 kilométer/órás erős szélfúvás és rossz látási viszonyok is várhatóak.

A havazás csúcsértéke óránként 6-10 cm volt a hétfő reggeli órákban, reggel 9 órára már 37 centiméter hó volt a talajon.

A torontói rendőrség kénytelen volt biztonsági okokból lezárni több autópályát és gyorsforgalmi utat. A rendőrség tájékoztatása szerint a lezárásokat azért vezették be, hogy segítsék az elakadt járművek mentését, és lehetővé tegyék, hogy a hókotrók megtisztítsák az útvonalakat.

A közlekedés a a régióban gyakorlatilag lehetetlen, mindenkinek azt tanácsolták, hogy aki teheti, maradjon otthon és ne üljön autóba.

Toronto városában 1978 óta most volt először hóviharriasztás.

Városi busz akadt el a téli viharban Torontóban 2022. január 17-én Forrás: AFP/Cole Burston

Az az extrém időjárás az összes busz- és villamosvonalat érinti.

Havat lapátoló ember Torontóban Forrás: AFP/Cole Burston

Torontóban kedden 201 repülőjáratot kellett törölni a Pearson nemzetközi repülőtéren, s ez a forgalom több mint felét jelenti.

A diákoknak online oktatást írtak elő az extrém időjárási körülmények idejére.

Súlyos téli vihar tombol más kanadai tartományokban és az Egyesült Államokban is

Az Egyesült Államokban 19 államra adtak ki időjárási figyelmeztetést, helyenként akár félméteres hó is lehet. A téli időjárási figyelmeztetés hét tagállamban várhatóan érvényben marad: a délkeleti Észak-Karolina államtól a kanadai határnál fekvő, északkeleti Maine államig.

A legnagyobb hómennyiség az Appalache-hegység gerincén, valamint a Nagy-tavak alsó részén várható. A meteorológiai szolgálat szerint hétfőn több mint 57 centiméternyi hó esett az ohiói Harpersfield városában.

Havazás Greenville, Dél-Karolina államban Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Sean Rayford

A meteorológiai szolgálat figyelmezteti a helyieket, hogy arra a hőmérséklet további csökkenése miatt az utak lefagyására is számítani kell, ami különösen veszélyessé teszi a közlekedést.

Eddig a következőket eredményezte a hóvihar:

  • A PowerOutage.us című honlap szerint a hétfő délután áramszünetet szenvedett 120 ezer amerikai otthon közül sokban hétfő estére visszakapcsolták az áramot.
  • A FlightAware járatkövető oldal szerint több mint 1700 belföldi és nemzetközi járatot töröltek hétfő este, az előző napi háromezer lemondott járaton felül
  • Számos iskola bezárt Québecben.
  • A közel hárommilliós város öt oltási klinikája is felfüggesztette működését.