A román államfő megbízta Florin Citut a kormányalakítással

Florin Citu
Florin Citu, leendő román miniszterelnök.
Vágólapra másolva!
Klaus Iohannis román államfő megbízta kedden Florin Citu jelenlegi ügyvivő pénzügyminisztert, a december 6-i parlamenti választás nyomán alakult jobbközép koalíció jelöltjét az új kormány megalakításával. A hétfői koalíciós megállapodás szerint Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes lesz, és az RMDSZ-nek 3 minisztere lesz az új Citu-kormányban.
Vágólapra másolva!

Az elnök az erről szóló rendelet aláírása előtt újabb kormányalakítási egyeztetésre hívta a parlamenti pártokat.

Klaus Iohannis, román államfő Florin Citu jelenlegi ügyvivő pénzügyminisztert bízta meg az új román kormány megalakításával. Forrás: MTI/EPA/Román elnöki hivatal/Dragos Asaftei

A pártok parlamenti súlyának sorrendjében meghirdetett mostani konzultációra a legnagyobb frakcióval rendelkező, de

a koalíciós partnerek híján kormánytöbbséget alakítani képtelen Szociáldemokrata Párt (PSD) el sem ment,

mondván, hogy az elnök már a választási kampányban részrehajló volt, előre eldöntötte, milyen kormányt akar, ezért a PSD nem akar részt venni ebben az olcsó bohózatban.

Klaus Iohannis román államfő (j) és Florin Citu román ügyvivő pénzügyminiszter nyilatkozatot tesz a bukaresti államfői rezidencián, a Cotroceni-palotában 2020. december 22-én, miután Klaus Iohannis kormányalakítással bízta meg Citut, a december 6-i parlamenti választás nyomán alakult jobbközép koalíció jelöltjét. Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

A koalíciós pártok - Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetségből (USR) és a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS, illetve a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) - elnökei, és Florin Citu együtt érkeztek a keddi konzultációra, ahol

átadták Iohannisnak a 2020-2024 közötti közös kormányzásról hétfőn megkötött koalíciós megállapodást.

Florin Citu, román miniszterelnök-jelölt. Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Iohannis szerint a jobbközép koalíció már a parlament alakuló ülése alkalmával is bebizonyította, hogy többséggel rendelkezik a parlamentben, következésképpen elfogadta közös ajánlatukat, és aláírta Citu miniszterelnök-jelölti kinevezését.
Iohannis bejelentését követően az elnöki hivatalban jelen lévő Citu megköszönte az államfő és a koalíció bizalmát, megígérte, hogy minden tőle telhetőt megtesz, hogy megőrizze a koalíciós kormány stabilitását, és az ország mielőbb kilábaljon az egészségügyi és gazdasági válságból.

A kormányfőjelölt szerint a tárcavezetők jó szakemberek lesznek, konkrét feladatokkal, amelyek teljesítéséről háromhavonta számot kell adniuk.

Citu az elnöknek is tisztességes és kiszámítható partnerséget ígért kormánya nevében az ország fejlesztését célzó közös célkitűzés elérésében.

Florin Citu miniszterelnök-jelöltnek

elvileg tíz napja van, hogy a kormánya névsora és programja számára bizalmat kérjen a román parlamenttől.

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke (b), Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke (k), Dan Barna (j2) és Dacian Ciolos (j), a Szabadság Egység és Szolidaritás Pártjából (PLUS) összeolvadt USR-PLUS társelnökei aláírják a közös kormányzásról kötött megállapodást a román parlamentben 2020. december 21-én. Mellettük Florin Citu, a koalíció kormányfőjelöltje (b2). Forrás: MTI/Baranyi Ildikó

A koalíciós pártok ugyanakkor azt tervezik, hogy még karácsony előtt beiktatják az új román kormányt.