Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nagyon hamar engedélyezhetik az első oltóanyagokat Németország szerint

German Chancellor Angela Merkel Belgium,Brussels,German Chancellor Angela Merkel,press conferenc
Angela Merkel, német kancellár.
Vágólapra másolva!
A német szövetségi kormány reményei szerint nagyon hamar megkaphatják a forgalomba hozatali engedélyt az új típusú koronavírus (SARS-Cov-2) elleni első oltóanyagok - mondta Angela Merkel német kancellár vasárnap.
Vágólapra másolva!

A kancellár egy videóban, amelyben állampolgári kérdésekre válaszolt, elmondta, hogy

nem lesz rögtön elég vakcina a teljes lakosság beoltására, ezért mérlegelni kell majd, hogy mely csoportok tagjai kaphatnak elsőként oltást.

Angela Merkel, német kancellár. Forrás: Anadolu Agency via AFP/2020 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

A kérdéssel az oltások szabályozásával foglalkozó független szakértői testület (Ständige Impfkommission - STIKO), a nemzeti tudományos akadémia szerepét betöltő Leopoldina (Leopoldina - Nationale Akademie der Wissenschaften) és a szövetségi orvosi kamara mellett működő etikai bizottság (Zentrale Ethikkommission - ZEKO) foglalkozik. Közös javaslatukat még nem terjesztették a kormány elé, de

az már tudható, hogy a legelsők közé tartoznak majd az ápolók, az orvosok és a leginkább veszélyeztetett csoportok tagjai.


- mondta Angela Merkel, utalva arra, hogy a német a japán után a második legidősebb társadalom a világon,

a 83 milliós lakosságban 24 millió hatvan éven felüli van, akik minden mástól függetlenül, életkoruknál fogva fokozottan veszélyeztetettek.

Védőmaszkos járókelők a németországi Mannheimban 2020. október 30-án. Forrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

A kancellár elmondta, hogy már meg is kezdték a SARS-Cov-2 elleni oltási kampány előkészületeit.

Azonban egyelőre nem tudni, hogy mennyi oltóanyag lesz majd, és az sem ismert, hogy mennyi időre biztosít védettséget az oltás.

- jelezte Angela Merkel, kiemelve, hogy a vírus akkor tekinthető többé-kevésbé legyőzöttnek, amikor a lakosság 60-70 százaléka átesett a fertőzésen, vagy az oltás révén védettséget szerzett a vírussal szemben. A korlátozásokat csak ebben az esetben lehet mind visszavonni. Merkel hozzátette:

az oltás nem lesz kötelező, mindenki szabadon eldöntheti, hogy beoltatja-e magát.

A Bild am Sonntag című vasárnapi lap az előkészületekről azt írta, hogy a tartományi kormányok keddig, november 10-ig jelentik be a szövetségi kormánynál, hogy hol alakítanak ki úgynevezett oltási központokat, amelyekre ki lehet szállítani a SARS-Cov-2 elleni vakcinát.

A tervek szerint országszerte hatvan oltási centrumot rendeznek be.

A központosításra azért van szükség, mert az oltóanyagot mínusz 78 Celsius-fokos hőmérsékleten kell tárolni, és sok háziorvosi rendelőben nincs ilyen teljesítményű hűtőberendezés.

Védőmaszkos járókelők a németországi Mannheimban 2020. október 30-án. Forrás: MTI/EPA/Ronald Wittek

A lap információi szerint az oltóanyag-ellátási munkálatokba a hadsereg (Bundeswehr) is bekapcsolódik. Így több támaszponton kialakítanak majd megfelelő hűtőberendezéssel felszerelt raktárakat az oltási központoknak szánt szállítmányok tárolására és őrzésére.

A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vasárnapi adatai szerint az utóbbi 24 órában 16 017 fertőződést regisztráltak.

Az új esetekkel együtt már 658 505 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót Németországban.
A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 63-mal nőtt, 11 289-re.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről