Ha az EU folytatja a jelenlegi migrációs politikáját, akkor összeomolhat

Floriana, 2019. január 9. Illegális bevándorlók szállnak partra a máltai haditengerészet egyik hajójáról a florianai támaszponton 2019. január 9-én, miután az Európai Unió nyolc tagállama vállalta, hogy befogadja a heteken át két civil hajón várakozó migránsokat és a már Máltán lévő társaikat. Német nem kormányzati szervezetek két, Európába igyekvő, összesen 49 migránst szállító hajóját eddig sem a máltai, sem az olasz hatóságok nem engedték kikötni, így azok a Földközi-tengeren vesztegeltek december 22., illetve december 29. óta. MTI/AP/Rene Rossignaud
Vágólapra másolva!
Politikai irányváltást sürgetett a migráció kérdésében Giuseppe Conte. Az olasz kormányfő az Európai Bizottság migrációért felelős tagjával, Dimitrisz Avramopulosszal tartott római találkozója utáni sajtótájékoztatón úgy vélekedett, az EU sorsa a migrációtól függ.
Vágólapra másolva!

Az olasz miniszterelnök aggodalmát fejezte ki a biztosnak, és azt mondta,

Giuseppe Conte úgy vélte,

a migráció határozza meg az unió sorsát,

majd hozzátette: nem vezet eredményre sem az időhúzás, sem az, hogy az államok egyedül szálljanak szembe a problémával, "szerkezeti, megosztott, kölcsönösségre épülő" megoldás helyett.

A római kormányfő Olaszországot hozta fel példaként hangsúlyozva, hogy Itália egyedül találta magát a migrációs áramlattal szemben, de

az általa vezetett római kormány migrációs politikája kevesebb mint egy év alatt meghozta eredményét, mivel az érkezések aránya mintegy nyolcvan százalékkal csökkent.

"Ez mutatja, hogy Róma migrációs politika jó irányban halad és hatásos"- jelentette ki Conte.

Elmondta, Dimitrisz Avramopulosszal az európai határvédelemről egyeztetett, ami az egyetlen módja a migráció megállításának.

Giuseppe Conte közölte, hogy

a héten Csádban és Nigerben tárgyal az olaszországi illegális bevándorlók hazaszállításáról.

Eddig erről már Tunéziában, Algériában, Líbiában, Etiópiában, Eritreában egyeztetett.

Dimitrisz Avramopuloszt az olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes Matteo Salvini is fogadta.

A sajtótájékoztatón Salvini bejelentette, hogy 670 menedékkérő migráns listáját adta át az EU-biztosnak, akiket Olaszország szét akar osztani a tagállamok közt. Többségében azokról van szó, akik tavaly nyáron érkeztek Olaszországba.

Akkor több tagállam, önkéntesen kisebb csoportok befogadására kötelezte el magát, ami azóta se következett be.

Matteo Salvini közölte, ez a több száz migráns útra készen áll, Olaszország akár azonnal meg tudja kezdeni szétosztásukat.

Emlékeztetett rá, hogy belügyminiszterként addig nem engedélyezi a Máltán január 9-én kikötött menedékkérők Olaszországba érkezését, amíg az EU-tagállamok nem veszik át ezeket az Olaszországból is vállalt embereket.

- jelentette ki Salvini.

Hozzátette: "ha Olaszországot segíteni akarják, rögtön át lehet térni a kijelentésekről a cselekvésre. Ha Európa ezt teszi, megmenekül, ha minden puszta szó marad, akkor Európa nem létezik".

Salvini közölte,

ez az első év Olaszországban, amely úgy kezdődik, hogy eddig több volt a kiutasítás (73 fő), mint az érkezés (53 fő).