V4NA: Az ukrán választási törvénysértésekre hívta fel a figyelmet Bocskor Andrea

Bocskor Andrea
Budapest, 2014. április 18. Bocskor Andrea, a beregszászi magyar főiskola tanára, a Fidesz-KDNP kárpátaljai európai parlamenti (EP) képviselőjelöltje Budapesten, a Képviselői irodaházban tartott sajtótájékoztatón 2014. április 18-án. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az EP külügyi szakbizottsága kedden a július 21-i ukrajnai előrehozott parlamenti választások eredményeiről vitázott. Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő hozzászólásában a választások, és az azt megelőző kampány során tapasztalt számtalan visszaélésre hívta fel a figyelmet, melyek hátrányosan érintették a kárpátaljai magyarokat – írja beszámolójában a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Bocskor Andrea fideszes EP-képviselő már közvetlenül a júliusi, ukrajnai választásokat követően jelezte az Európai Unió több vezetőjének és képviselőjének, hogy

az ukrajnai parlamenti választások során számos jogsértés történt.

Bocskor Andrea Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az Európai Parlament külügyi szakbizottságának mai ülésén is felszólalt a magyar képviselő.

Bár az ukrán törvények előírják,

a Központi Választási Bizottság ezúttal sem alakított ki olyan magyar többségű választókörzetet, ahol magyar jelölt valós eséllyel kerülhetett volna be a Parlamentbe.

Ehelyett három választókörzetre vágták szét a tömbmagyar vidéket, így a magyarok aránya egyik körzetben sem haladta meg a 30 százalékot.

Nem biztosítottak tehát egyenlő lehetőséget a képviseletre, hátrányból indultak a magyar jelöltek.

Ennek ellenére mindhárom körzetben indult magyar jelölt, ám nekik "klónokkal", szavazatvásárlásokkal és megfélemlítésekkel tovább rontották esélyeiket.

- mondta Bocskor Andrea.

A magyar EP-képviselők mellett román társaik is egyetértettek abban, hogy

mindennapos az országban a nemzeti kisebbségekkel szembeni ellenséges hangulatkeltés,

és ez mielőbbi megoldást igényel főleg az oktatási és nyelvtörvényt illetően.

Ukrajnának továbbá rendeznie kellene kapcsolatait közép-európai szomszédaival, hiszen azok támogatják az ország demokratikus fejlődését.

- hívta fel rá a figyelmet Bocskor Andrea az ülést követően.