Sokba kerülhet Manfred Webernek a hízelgés a bevándorláspártiaknak

WEBER, Manfred
Bukarest, 2019. március 16. Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője és csúcsjelöltje az európai parlamenti választásokon, beszédet mond a pártcsalád helyi és regionális vezetőinek értekezletén Bukarestben 2019. március 16-án. Az Európai Parlament (EP) új összetételéről május 23. és 26. között tartanak szavazást. MTI/EPA/Robert Ghement
Vágólapra másolva!
Könnyen a két szék közül a pad alá eshet Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje, ha május végén a britek is szavazhatnak az EP-választáson. A Magyar Nemzet mandátumbecslése szerint egyre nehezebb helyzetben van az EPP, ráadásul, ha folytatódik a baloldali Soros-pártokkal való együttműködés még több mandátumot veszíthetnek.
Vágólapra másolva!

Nehezebb helyzetbe kerülhet Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje, ha mégis szavaznak a britek a május végi EP-választáson – derül ki a Magyar Nemzet által készített mandátumbecslésből. Úgy látszik, nem biztos, hogy jó ötlet volt Sorosék kegyeit keresni. A lap által készített felmérésből kiderül, hogy a szigetországnak jutó mandátumokból elsősorban az euroszkeptikus frakciók és a balközép csoportok profitálhatnak. Mindezzel párhuzamosan viszont az Európai Néppárt mandátumaránya csökkenhet.

A Brexit csúszása alapvetően befolyásolhatja az új Európai Parlamenten belüli erőviszonyokat. A legfrissebb brit kimutatások alapján a szigetországban a Munkáspárt győzne, a második helyre pedig a Nigel Farage által alapított Brexit Párt futhatna be.

A szigetországnak jutó 73 mandátumból így elsősorban az euroszkeptikus frakciók, valamint a balközép csoportok profitálhatnának:

a Munkáspárt 21 plusz mandátumot hozhat a szocialista frakciónak, az Európai Konzervatív és Reformer (ECR) frakciót erősítő Konzervatív Párt pedig 13, az euroszkeptikus UKIP 6, míg a Brexit Párt 15 mandátumra esélyes.

Forrás: Magyar Nemzet

A Magyar Nemzet számításai szerint az Európai Néppárt mandátumaránya 26 százalék lenne az eredeti, brit kilépéssel számoló 705 fős EP-ben. Azonban, ha a britek is szavaznak, az EPP csak a mandátumok 24 százalékára esélyes, feltéve, hogy sikerül megőriznie a pártcsaládnak a Fidesz-KDNP és a vele szövetséges szlovén SDS-szel való partneri viszonyt.

Ha ez azonban Weber bevándorláspártiakkal való szövetkezése miatt mégsem jönne össze, azaz a Fidesz-KDNP felbontaná a szövetséget, az minimum 16 további mandátum elvesztését jelentené.

Így a jövőbeli néppárti frakció aránya könnyen a szocialisták 21 százalékos mandátumarányához csökkenhet. Ez már komolyan veszélyeztetheti Manfred Weber bizottsági elnöki ambícióit is.

Főleg, ha figyelembe vesszük azt, hogy a britek voksaival is számoló kalkuláció szerint a szociáldemokrata, zöld-, liberális és Macron-párti képviselők együttesen 41,5 százalékos mandátumarányra esélyesek, továbbá, hogy egyre többen csatlakoznak a Matteo Salvini vezetésével alakuló Népek és Nemzetek Európai Szövetsége (EAPN) politikai csoporthoz is.

Soros kegyeit keresi Weber

Mint arról korábban beszámoltunk, Manfred Weber az elmúlt hónapokban folyamatosan Soros György kegyeit kereste. Világos bizonyítéka volt ennek, hogy Weber márciusi, budapesti látogatása első programjaként a Soros-egyetemre ment. Szemlátomást kulcsfontosságúnak ítélte a találkozót. Ráadásul, Webernek ahhoz, hogy elnyerje az annyira áhított bizottsági elnöki posztot, nemcsak a szocialisták és a liberálisok, de a legszélsőségesebben bevándorláspárti (szinte már kommunista) zöldek jóindulatára is szüksége van. Ezért kell hát folyamatosan gesztusokat tenni a bevándorláspártiaknak - például a Soros György melletti kiállással és a Fidesz elleni támadással.