Eltűnt hét amerikai haditengerész

This aerial photo shows The USS Fitzgerald that is damaged by the collsion with Philippines merchant ship off the coast of Shimoda City, Shizuoka Prefecture on June 17, 2017. Japanese Coast Guard reported seven U.S. crew members were missing and one is in
A sérült USS Fitzgerald
Vágólapra másolva!
A japán parti őrség megerősítette azt a sajtóértesülést, hogy eltűnt hét amerikai haditengerész, amikor a hajójuk szombaton összeütközött egy Fülöp-szigeteki teherhajóval.
Vágólapra másolva!

A baleset éjszaka történt, Jokoszuka japán kikötőtől, a 7. amerikai flotta állomáshelyétől mintegy száz kilométerre. A japán parti őrség egyik tisztje azt mondta: egyelőre nem tudni, mi okozta a romboló és a nála négyszer nagyobb teherhajó balesetét, ám ez egy rendkívül forgalmas tengeri terület.

Az amerikai hadihajó a Fitzgerald nevű rakétahordozó romboló.

A sérült USS Fitzgerald Forrás: AFP/Yomiuri/Keita Iijima

Súlyos károk

A japán NHK televízióban közölt légi felvételek azt mutatják, hogy a Fitzgerald romboló jobb oldalán súlyos károk keletkeztek. Az amerikai haditengerészet szerint a vízvonal alatti kár miatt a hajót részben elárasztotta a víz, de nem fenyegeti az elsüllyedés. A Fülöp-szigeteki konténerszállító hajóról nem jelentettek sérülteket.

Nakamura Josihitó, a japán parti őrség szóvivője azt mondta, hogy az eltűnt tengerészek a tengerbe eshettek, de az is lehet, hogy a romboló sérült részében rekedtek. "Most két dologra összpontosítunk: a hajó biztonságára és a legénység épségére" - húzta alá Scott Swift tengernagy, a csendes-óceáni amerikai flotta parancsnoka.

Kórházban a kapitány

A hajó kapitányát a jokoszukai katonai kórházba szállították, két másik amerikai pedig zúzódásos sérüléseket szenvedett. Az ütközés a hajó hajtóművében is kárt tett, ezért megsegítésére vontatókat küldtek. A japán parti őrség is járőrhajókat és repülőgépen orvosokat küldött a hadihajóhoz.