Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Ezrek tüntettek Kijevben Porosenko menesztését követelve

POROSENKO, Petro, tüntetés, Kijev
Kijev, 2017. december 17. Ukrán ellenzéki tüntetők rohamozzák meg az Október Palota kulturális rendezvényközpont bejáratát Kijevben 2017. december 17-én. A megmozdulás résztvevői Petro Porosenko ukrán elnök felelősségre vonását, a parlamenti mentelmi jog megszüntetését és a törvényhozás választási rendszerének megváltoztatását, valamint korrupcióellenes bíróság felállítását követelik. (MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)
Vágólapra másolva!
Több ezren tüntettek Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó, egykori georgiai elnök vezetésével vasárnap Kijevben Petro Porosenko ukrán elnök menesztését követelve. A rendőrök és aktivisták összecsapásában a rendvédelmi szervek több mint 30 tagja sebesült meg az Október Palotánál – közölte Zorjan Skirjak, az ukrán belügyminiszter tanácsadója a 112 Ukrajina hírtelevíziónak.
Vágólapra másolva!

Skirjak szerint félő, hogy a sérültek száma növekedhet.

Helyi sajtóértesülések a tömeg méretét 6000 és 10 000 fő közöttire becsülték. A hatóságok viszont mindössze 2000 aktivistáról beszéltek, akik felvonulását a rendőrség 1000 tagja biztosította.
"Porosenkónak nyilvános párbeszédet kínálok mindössze egyetlen dolog megvitatására, ez pedig a lemondása és az oligarchák eltávolítása a hatalomból" – hangoztatta a hívei előtt felszólaló Szaakasvili. Az ellenzéki politikus ezt követően felvetette, hogy a tiltakozók a Majdan-tér közelében lévő Október Palotában rendezzék be központjukat.

A hazájában hatalommal való visszaéléssel vádolt Miheil Szaakasvili volt odesszai kormányzó, egykori grúz elnök (k) ukrán ellenzéki tüntetők nagygyűlésén vesz részt Kijevben 2017.december 17-én. Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A koncert- és rendezvénycsarnokban az aktivisták ablakokat törtek be és ajtókat próbáltak betörni, de a rendőrség megakadályozta a tiltakozókat abban, hogy bejuthassanak az épületbe. A rendőrség könnygázzal, valamint hang- és fénygránátokkal oszlatott.

Ukrán ellenzéki tüntetők rohamozzák meg az Október Palota kulturális rendezvényközpont bejáratát Kijevben 2017. december 17-én. Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Szaakasvilit december 8-án vették őrizetbe és szállították előzetes fogdába a hatóságok Kijevben, azután, hogy néhány nappal korábban ezt hívei megakadályozták. Később egy kijevi bíróság úgy döntött, a grúz és ukrán állampolgárságától is megfosztott politikus szabadlábon védekezhet.

Az ukrán főügyészség hivatalosan azzal gyanúsítja a volt odesszai kormányzót, az általa Ukrajnában alapított Új Erők Mozgalma elnevezésű ellenzéki párt vezetőjét, hogy erőszakos hatalomátvételre készült az országban, együttműködve a 2013-2014-es kijevi Majdan-tüntetésekkel megbuktatott Moszkva-barát ukrán vezetéssel, az Oroszországba menekült Viktor Janukovics posztjáról leváltott volt ukrán elnök környezetével. A kijevi hatóságok szerint az Új Erők Mozgalma 400 ezer euróhoz jutott ilyen forrásból. Szaakasvili viszont mindezt határozottan cáfolja.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről