Több halott a venezuelai tüntetéseken

Venezuela gazdaság gazdasági csőd Caracas
People protest against the government of Venezuelan President Nicolas Maduro, in Caracas on October 26, 2016. Opponents of Maduro rallied in the streets as the leftist leader convened a crisis security meeting resisting their efforts to drive him from power. Thousands of opposition supporters began to gather at seven points around Caracas in the morning planning to march and join up in the east of the capital. / AFP PHOTO / Juan BARRETO
Vágólapra másolva!
Milliók vonultak az utcára, hogy a kormány ellen tüntessenek Venezuelában. Gumilövedéket és könnygázt használnak a hatóságok, hogy ne tudjanak egyesülni a nagyobb tömegek. Eddig legalább öt halottja van a tüntetéseknek. 
Vágólapra másolva!

Minden tiltakozás anyjának nevezik azt a tüntetéssorozatot, amit Venezuelában szervez az ellenzék.

A Maduro elnök elleni tüntetéseknek már legalább 5 halottja van. Közülük egy 18 éves focista fiút, Carlos Morenót a fővárosban lőtték fejbe. Egy 23 éves egyetemista lányt pedig San Cristóbalban lőttek le. Ennek ellenére az ellenzékiek úgy döntöttek, folytatják a tüntetést, és előrehozott választásokat követelnek.

Henrique Caprlies, az ellenzék egyik vezetője azt mondta:

Nagyjából 6 millióan mentek Venezuela utcáira tüntetni, ebből 2,5 millióan csak a fővárosban, Caracasban tiltakoztak. A tüntetők nagyjából 26 helyről próbáltak meg eljutni az ombudsmani hivatalhoz, amely a panaszok kivizsgálásáért felelős.

Forrás: AFP/Juan Barreto

A rendőrség könnygázzal és gumilövedékekkel próbálta szétoszlatni a lázadó tömeget, hogy a különböző csoportok ne tudjanak egyesülni. A hatóságok

eddig 400 embert tartóztattak le.

Az amerikai külügyminisztérium és mellette 11 latin-amerikai ország ítélte el a tiltakozókkal szembeni erőszakot. Állítólag vizsgálatot indítanak majd a gyilkosságok ügyében, amelyekkel Maduro fegyveres bandáit vádolják.

A tüntetők előrehozott választásokat és Maduro lemondását követelik. A venezuelai parlament elnöke, Julio Borges arra szólította fel a fegyveres erőket, hogy tartsák magukat az alkotmányhoz.

Venezuela továbbra is súlyos élelmiszer- és gyógyszerhiánnyal küzd. Az infláció kezd megfékezhetetlenné válni.