Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Messze nincs még vége az Iszlám Állam elleni harcnak

Idős papot fejezett le az iszlám Állam news
Vágólapra másolva!
Az Iszlám Állam dzsihadistái 2014 óta tartják megszállva Moszul városát. A terroristák elleni harcok előrehaladtával azonban egymásnak ellentmondó információk kerültek nyilvánosságra, amik miatt úgy tűnik, hogy a terrorszervezet feletti győzelem még messze van.
Vágólapra másolva!

Egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tettek iraki és amerikai fegyveres alakulatok parancsnokai a Moszul nyugati részében visszafoglalt városrészek nagyságáról – állapította meg az AP hírügynökség.

Az amerikai támogatású erők közel egy hónapja harcolnak az Iszlám Állam dzsihadistáival az észak-iraki nagyváros visszafoglalásáért.

Joseph Martin vezérőrnagy, az Irakban harcoló szárazföldi szövetséges erők amerikai parancsnoka közölte, hogy

a katonák a Tigris folyótól nyugatra fekvő elővárosok alig több mint egyharmadát foglalták vissza, míg Jahíja Raszúl dandártábornok, az iraki hadsereg szóvivője azt mondta, hogy a visszafoglalt városrészek aránya a 60 százalékot is elérheti, és továbbra is folynak a harcok.

Irak januárban bejelentette, hogy Kelet-Moszult teljes egészében felszabadították.

Iraki vezetők korábban is túlbecsülték győzelmeiket, bejelentették, hogy egyes területeket felszabadítottak az iszlamistáktól, de kiújultak a harcok és a támadások.

Moszul az ISIS legfontosabb fellegvára Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

A dzsihadisták az elmúlt hetekben is többször intéztek pokolgépes és más támadásokat a keleti városnegyedek ellen.

Ahmed Mahmúd, a szövetségi rendőrség tisztje elmondta, egysége arra vár, hogy a különleges egységek megtisztítsák az elővárosokat, mielőtt benyomulnak. Azt is közölte, hogy az iraki erők három összehangolt csapást intéztek Nyugat-Moszul ellen.

A dzsihadisták 2014 júniusa óta tartják megszállva a második legnagyobb iraki várost. Az iraki védelmi erők azóta fokozatosan vonták ellenőrzésük alá a megszállt területeket, Moszul visszafoglalásáért pedig októberben indítottak nagyszabású offenzívát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről