Az európaiak többsége nem akar muszlim bevándorlókat

brit muszlimok
LONDON, UNITED KINGDOM - OCTOBER 09: Muslims taking part at the first ever congregational Friday prayer in Parliament Square in London, England on October 9, 2015. The prayer was organised by 'Muslim Climate Action' group and it is the first time that a Jammu'ah prayer takes place in Parliament Square as a demonstration of a strong and united voice from British Muslim communities calling for change and action on climate change. Tolga Akmen / Anadolu Agency
Vágólapra másolva!
Az európaiak 55 százaléka teljesen leállítaná a bevándorlást a muszlim többségű államokból, derült ki egy tíz országban végzett felmérés eredményéből.
Vágólapra másolva!

A brit Chatham House még az előtt készített a kérdésről felmérést tíz európai országban tízezer ember megkérdezésével, hogy Donald Trump amerikai elnök aláírta a beutazási tilalmat elrendelő utasítást.

A muszlimok beutazási tilalmát a lengyelek 71, az osztrákok és a magyarok 65, a németek 53 és az olaszok 51 százaléka támogatja – számolt be az eredményről a brit Independent. A britek 47 százaléka ért egyet vele, és

a tízből egyetlen olyan ország sem volt, ahol a kitiltást a megkérdezettek 32 százalékánál többen ellenezték volna.

Imádkozó muszlimok a lindoni parlament előtt Forrás: Anadolu Agency/2015 Anadolu Agency/Tolga Akmen

A muszlim bevándorlókkal szembeni ellenérzés különösen az idősek körében magas, míg a harminc évnél fiatalabbak között a legalacsonyabb.

„Az eredmények megdöbbentőek és kijózanítóak

– idézte az orosz Rt.com a tanulmányt. – Azt jelzik, hogy a társadalom véleménye a többségükben muszlim államokból érkező jövőbeni bevándorlást illetően egyáltalán nem csak Trump választóira jellemzőek, hanem meglehetősen elterjedtek.”

Muszlim nők a gyerekeikkel Berlinben Forrás: ddp images/AFP/Oliver Lang

A Chatham House felmérésnek eredménye összecseng a korábbi közvélemény-kutatásokéval. A Pew 2016-ban szintén tíz európai országban kérdezte meg az embereket. Öt országban többségben voltak azok, akik nem akartak muszlimokkal együtt élni.

Leginkább a magyarok ellenzik a muszlim bevándorlást:

72 százalékuknak volt negatív véleményük a muszlimokról. Az olaszok 69, a lengyelek 66, a görögök 65 és a spanyolok 50 százaléka volt hasonló véleményen.

Nagy-Britanniában csak a megkérdezettek 28 százaléka viseltetett negatívan a muszlimokkal szemben, míg Németországban és Franciaországban 29 százalék mondta ugyanezt.